fbpx

Otvoritev obnovljenih prostorov dnevne bolnišnice za hematološke bolnike

arhiv

Ljubljana, 20. oktober 2010 – Na Kliničnem oddelku za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana so slovesno odprli obnovljene prostore dnevne bolnišnice na Polikliniki. Celotna dejavnost…

Ljubljana, 20. oktober 2010 – Na Kliničnem oddelku za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana so slovesno odprli obnovljene prostore dnevne bolnišnice na Polikliniki.

Celotna dejavnost ugotavljanja in zdravljenja krvnih bolezni poteka v specializiranih laboratorijih, bolniškem oddelku, centru za presaditev kostnega mozga, hematološki ambulanti in dnevni bolnišnici.

Prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstojnik KO za hematologijo je povedal: »Glede na veliko pomanjkanje prostih bolniških postelj, smo se že pred več leti odločili prenesti nekatera zapletena zdravljenja bolezni krvi in krvotvornih organov iz bolniškega oddelka v dnevno bolnišnico. Večletna prizadevanja za ustrezno opremljenost dnevne bolnišnice smo izvedli s finančnimi sredstvi več donatorjev in prispevkom UKC Ljubljana, zato bi se ob tej priložnosti še posebej rad zahvalil vsem donatorjem, ki so omogočili, da bomo lahko naše bolnike bolj kakovostno zdravili.«

Strokovna direktorica,  prof. dr. Brigita Drnovšek, dr. med., višja svetnica, se je tudi zahvalila tako vsem donatorjem, ki so prispevali, da se bodo odslej lahko bolniki zdravili v dnevni bolnišnici v prijetnih in obnovljenih prostorih, prav tako pa je pohvalila tudi strokovno osebje na KO za hematologijo za vsa prizadevanja pri tem projektu, saj se trend zdravljenja v svetu vedno bolj nagiba v dnevne bolnišnice.

Vsako leto, že nekaj let, obravnavajo na KO za hematologijo  v dnevni bolnišnici več kot 1200 bolnikov. Izvajajo različne oblike zdravljenja, od najenostavnejših venepunkcij do zdravljenja s citostatiki, biološkimi in drugimi zdravili. Izobražujejo in nadzirajo bolnike pri samozdravljenju z različnimi zdravili, izvajajo različna večurna testiranja. Zdravljenje lahko poteka tudi več ur, zato so namestili ustrezne ležalnike, opremo za spremljanje življenjskih funkcij, saj so med zdravljenjem  možni zapleti in je potrebno bolnike skrbno spremljati. Za ustrezni nadzor zdravljenja bi potrebovali še ustrezno število medicinskih sester, ki pa jih zaenkrat še niso uspeli pridobiti.


Sledite nam