fbpx

Prehrana starejših z diabetesom

arhiv

Kolektivno staranje prebivalstva je eno najznačilnejših dejstev zadnjega stoletja v Evropi. Zato še nikoli prej ni bil preudaren in aktiven pristop k staranju tako pomemben…

Kolektivno staranje prebivalstva je eno najznačilnejših dejstev zadnjega stoletja v Evropi. Zato še nikoli prej ni bil preudaren in aktiven pristop k staranju tako pomemben za kakovost življenja, žal pa se obolevnost prebivalstva za kroničnimi boleznimi povečuje, pri čemer je diabetes prerasel v svetovno epidemijo. Pri diabetesu se prehranska terapija vrednoti kot postopek zdravljenja, ki neposredno vpliva na potek in težo bolezni, pojav zapletov in s tem tudi na stroške zdravljenja. Zaradi upočasnjene presnove s starostjo upadajo potrebe po kalorijah. Priporočen dnevni energijski vnos je od 30 do 35 kalorij na kilogram telesne teže za aktivne in od 20 do 25 kalorij za ležeče bolnike. Starejšim debelim bolnikom svetujemo zmerno zmanjšanje energijskega vnosa in več gibanja.

Vlaknine, ribe in tekočina

Hrana, bogata z vlakninami, preprečuje zapeko in črevesna obolenja, tudi rakava. Vlaknine upočasnjujejo dvig krvnega sladkorja po obroku, zato so na prvem mestu priporočil v diabetični prehrani. Vsak dan naj bi zaužili od 25 do 30 gramov vlaknin iz različnih živil, kot so kosmiči, kaše, stročnice, sadje in zelenjava ter na zadnjem mestu polnozrnati kruh. Pri povišanem krvnem sladkorju naj se bolnik začasno odpove kruhu, saj sta beli in črni v zgornjem območju glikemičnega indeksa, torej hitro in visoko dvigneta krvni sladkor. Nekoliko nižji indeks imata polnozrnati in rženi, toda glikemična obremenitev je še vedno precejšnja, zato previdno z vsakim kruhom!

Fižol, čičerka, soja in leča naj večkrat zamenjajo meso, ker z obiljem vlaknin preprečujejo nekatere vrste raka, hkrati pa so stročnice najboljše naravno sredstvo za zniževanje holesterola.

Dvakrat na teden naj bi jedli ribe. Načinov, kako jih pripeljati na jedilnik skozi večja vrata, je veliko, na primer: skledo solate zabelimo s tunino iz pločevinke (nekaj olja le odlijmo), in to je večerja, ki ne bo dvignila krvnega sladkorja, bo pa blagodejna za prebavo; krasna malica je prekajena postrv, ki sploh ni draga, zraven pa sveža paprika ali paradižnik; sardele v marinadi imamo lahko več dni za popoldansko malico ali večerjo; tudi »rakove« paličice, ki so pravzaprav stisnjeni najboljši kosi bele ribe, naj čakajo v hladilniku na primeren trenutek, čisto dobre so tudi, če jih popečemo na teflonu brez olja.

Vir: delo.si

Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja. Preberite, kaj lahko sotirmo sami, da preprečimo njen nastanek na forumu >>


Sledite nam