fbpx

Menstruacija postane blagoslov, ko razumemo njeno moč

arhiv

Alexandra Pope, psihoterapevtka  V stiskah, povezanih z menstruacijo, tiči zgodba o ženski moči, ki je bila zanikana in jo še vedno zanikamo, pravi Alexandra Pope…

Alexandra Pope, psihoterapevtka 

V stiskah, povezanih z menstruacijo, tiči zgodba o ženski moči, ki je bila zanikana in jo še vedno zanikamo, pravi Alexandra Pope s posebno toplino, ko se sprehajava po razcvetenem Regent’s Parku v Londonu. Alexandra verjame, da bodo nekega dne vse ženske oboževale svoj menstruacijski cikel kot zares »kul stvar« – kot zdrav in dinamičen, ekstatičen in ustvarjalen del svojega bitja, kar jim bo povrnilo boljše fizično, čustveno in duhovno počutje. Intenzivno ga raziskuje že več kot petindvajset let, odkar so jo v Avstraliji, kjer je študirala psihoterapijo, doletele hude menstrualne bolečine. Ko se je poglobila v svoje težave, so iz njih vzniknili inovativni pogledi. Za številne ženske in dekleta, lačne svežega razumevanja feminilnih moči, so njene zamisli neprecenljive. Po dvajsetih letih dela v svetovanju in psihoterapiji v Sydneyju se je iz Avstralije vrnila v rodno Veliko Britanijo, kjer nadaljuje svoje raziskovanje. Je avtorica del, kot so The Wild Genie (2001), The Womans Quest (2006) in soavtorica knjige The Pill: Are you sure it’s for you? (2008).

V epilogu svojega priročnika z naslovom The Womans Quest pravite, da so ženske blagoslovljene. Se vi tako počutite?

V svoj dnevnik sem enkrat zapisala: Danes prepeva svet, sinoči sem dobila menstruacijo. To je bilo, še preden sem se na svoj 31. rojstni dan spopadla s hudimi menstruacijskimi bolečinami. Takrat sem živela v Avstraliji in študirala psihoterapijo. Bivanje na novi celini je bilo sprva precej stresno, ob tem pa so me doletele še grozljive bolečine. Zanimala me je alternativna medicina, zato sem si želela pomagati z naravnimi metodami. Začela sem proučevati, kaj se dogaja v telesu. Slutila sem, da v bolečini tiči nekaj primarno inteligentnega. Sčasoma mi je bolečina odprla nov svet in v menstruaciji sem začela uživati. Še več, doživljati sem jo začela kot stanje zanosa, kot nekaj najbolj čudovitega, kar je mogoče izkusiti. Bolj ko sem se zavedala cikla, bolj sem razumela, kaj je žensko. Ko prepoznaš moč cikla, laže razvijaš čustveno zrelost, modrost in globlja stanja zavesti.

Kakšni so bili takrat vaši pogledi na to, kaj je žensko?

Bila sem feministično usmerjena. Sovražila sem ličila in idejo, da moram biti videti popolno. Nisem prenašala ženskih stereotipov, želela sem biti samosvoja. Morda sem zanikala svojo ženskost. Odraščala sem v Angliji v srednjem razredu, ki je bil zelo tog. Izražanje občutkov je bilo družbeno nesprejemljivo. Naučena sem bila zanikati svoja čustva. Ko sem v svojih tridesetih letih s pomočjo različnih terapij prišla v stik s svojimi občutki, takrat to še ni bilo modno. Imela sem tudi številne zdravstvene težave, od alergij do pomanjkanja energije. Po naravi sem radovedna, zato sem stvari želela razumeti. Sčasoma sem svoje izkušnje oblikovala v zamisli. V svojem kulturnem okolju nisem imela nobene podpore; da sem verjela svojim izkušnjam, sta mi pomagali knjigi The Wise Wound in Her Blood is Gold.

Začeli ste voditi seminarje o menstruacijskem zdravju v Sydneyju v Avstraliji. Ste se načrtno odločili, da to postane vaš poklic?

Dvomim, da bi si kdor koli v normalnih okoliščinah izbral kaj takega za svoj poklic. Zdi se, da sem v to področje zašla prav zaradi bolečine. Menstruacija še zdaleč ni nevtralna tema. Na Zahodu smo jo sprejeli kot zdrav proces, vendar je še vedno povezana z veliko sramu in krivde. Mlada dekleta sicer seznanimo z osnovnimi informacijami, denimo o plodnosti ter kateri analgetiki so na voljo, če je boleča, vendar vse to ostaja zgolj na površinski praktični ravni. Menstruacija velja za biološki proces, s katerim je treba živeti in se je nad njim nesmiselno pritoževati. Pogosto jo doživimo kot nekaj neproduktivnega, kar se vmeša v naše življenje. Verjamemo, da bi bile lahko brez nje učinkovitejše. Na številne načine jo poskušamo ignorirati. Bolj ko jo zanikamo, bolj nas boli. Menstruacija, ki je bila včasih izvir ženske moči, je zdaj vir njene šibkosti in bolečin. V patriarhalno usmerjenem svetu je ženska intuitivna moč ogrožala moške, zato so bile ženske izpostavljene veliko negativnostim. Še danes številne nosijo v sebi travme, ki so povezane z zanikanjem primarnih moči menstruacijskega cikla, naravnega izvora modrosti, ustvarjalnosti, vitalnosti in ponovnih rojstev.

Preberite intervju v celoti na spletnem naslovu ali v prilogi Ona na >>


Sledite nam