fbpx

Dermatitis herpetiformis durhring (DHD) pri otrocih

arhiv

Definicija bolezni DHD je redko, zelo srbeče kronično se ponavljajoče obolenje kože. Izpuščaj je običajno razporejen po telesu sistematično in ga tvorijo trije tipi kožnih…

Definicija bolezni

DHD je redko, zelo srbeče kronično se ponavljajoče obolenje kože. Izpuščaj je običajno razporejen po telesu sistematično in ga tvorijo trije tipi kožnih vzbrsti: drobni mehurčki, brbončice in koprivka. Prevladujejo mehurčki, zato bolezen uvrščamo med mehurčaste (bulozne) bolezni kože.

Prvi je bolezen opisal in imenoval zdravnik Duhring že leta 1884, ko je opazil, da so kožne vzbrsti rade grupirajo v žarišča, ki spominjajo na herpes. Od tu izraz dermatitis herpetiformis (vnetje kože podobno herpesu).

Največkrat zbolevajo moški (dvakrat pogosteje od žensk) v starosti med 20. in 40. letom. Pri otrocih je bolezen izredno redka, zlasti pri dojenčkih in otrocih mlajših od 5 let.

Opis bolezni

Prvi in izstopajoči znak bolezni je hud pekoč srbež kože. Srbež je tako močan, da otrok rdeče brbončice in mehurčke takoj razpraska.

Pogostokrat se zgodi, da težko najdemo nedotaknjeni mehurček. To dejstvo otežkoča pravilno diagnozo celo dermatologom. Po daljšem trajanju bolezni nastanejo na koži zelo raznolike spremembe: rdeče lise, drobni nepopraskani mehurčki in mozoljčki, rjave in bele lise po delni zacelitvi razpraskanin, vmes pa sveže koprivke, mehurčki in brbončice.

Prizadeta mesta kože so največkrat interne strani udov: kolena komolci, sedalo, ramenski obroč in lasišče. Lahko pa nastane izpuščaj tudi na obrazu in v ustih (je manj opazen, ker je neboleč). Zelo redko nastanejo večji mehurji (navadno ob poslabšanjih ob prekinjenem zdravljenju). Izbruh bolezni lahko sproži akutno vnetje npr. grla, okužba s črevesnimi zajedalci, lahko pa povzročijo poslabšanje tudi čustvene motnje in uživanje morskih rib (preobčutljivost na kalijev jodid).

Značilen je dolgotrajen potek z izboljšanji in ponovnimi izbruhi do pubertete, pri nekaterih bolnikih celo v odraslo dobo. 40% bolnikov ima sveže spremembe več kot 10 let. Pri tretini bolnikov bolezen izgine sama po sebi.

Vir: Slovensko društvo za Celiakijo

Obiščite spletni forum: Pediatrija in povprašajte za nasvet ali preberite izkušnje ostalih na >>


Sledite nam