fbpx

Ob svetovnem dnevu osteoporoze po Sloveniji različne prireditve

arhiv

Ljubljana – Danes obeležujemo svetovni dan osteoporoze, bolezni, ki prizadene kosti predvsem žensk v pomenopavzalnem obdobju. V Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije navajajo, da…

Ljubljana – Danes obeležujemo svetovni dan osteoporoze, bolezni, ki prizadene kosti predvsem žensk v pomenopavzalnem obdobju. V Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije navajajo, da za osteoporozo zboli vsaka tretja ženska v pomenopavzalnem obdobju in vsak peti moški, in opozarjajo, da ta bolezen prepogosto ostane neprepoznana.

V Evropi se zlomi kost zaradi osteoporoze vsakih 30 sekund. Ker večina odrasle populacije ne verjame, da so izpostavljeni tveganju, je cilj društva z različnimi aktivnostmi osveščati ljudi o pomenu zdravega načina življenja še pred pojavom prvih bolezenskih znakov. Zato ob letošnjem svetovnem dnevu osteoporoze v različnih krajih po Sloveniji organizirajo prireditev Osteotlon. Prireditev je v minulih tednih že potekala na Ptuju in v Kranju, v soboto pa se bo odvijala v Ljubljani.

Med drugim bodo organizirali vodeni ogled mestnega jedra glavnega mesta, pogovor o osteoporozi in preizkušanje različnih mlečnih izdelkov, s čimer želijo opozoriti na pomen kalcija za izgradnjo kostne gostote. Ob preizkušanju mlečnih izdelkov se bodo seznanili tudi s pomenom prehranjevanja pri osteoporozi, ki ga bo predstavila strokovnjakinja za prehrano, ki bo udeležencem tudi svetovala.

Vir: dnevnik.si

Osteoporoza je bolezen, ki prizadane vedno več starejših. Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam