fbpx

Evropska noč brez prometnih nesreč je za nami

arhiv

V soboto, 16. oktobra se je Zavod Varna pot znova pridružil številnim organizacijam, ki so v vseh državah Evropske unije organizirale aktivnosti v okviru projekta…

V soboto, 16. oktobra se je Zavod Varna pot znova pridružil številnim organizacijam, ki so v vseh državah Evropske unije organizirale aktivnosti v okviru projekta Evropska noč brez prometnih nesreč.

Z akcijo smo lahko zadovoljni, saj nam je v primerjavi z lanskim letom uspelo prepričati več posameznikov, da postanejo odgovorni vozniki (iz 68% na 73%). Na žalost pa se je procent voznikov, ki se niso držali zaobljube v primerjavi z lanskim letom malce povečal (iz 23% na 24%). Mladi in malce manj mladi so se pobudi pozitivno odzvali in upamo, da smo prepričali vsaj nekaj oseb, da volan in alkohol nikoli ne gresta skupaj.

V preventivni akciji je v vseh lokalih sodelovalo 657 voznikov, med katerimi je pri 73% alkotest pokazal rezultat 0,0 ali manj kot dovoljenih 0,24 mg alkohola/ l izdihanega zraka (=0,5 promilov). Skoraj tri četrtine voznikov je tako domov odšlo treznih in so v prometu ravnali odgovorno!

V spodbudo in pohvalo so vsi prejeli sponzorsko darilo!

2% voznikom je alkotest pokazal mejno vrednost alkohola v izdihanem zraku (0,24 mg alkohola / liter izdihanega zraka, oz. 0,5 promila). Voznike smo pozvali k alternativni obliki prevoza ali da vsaj še nekaj časa počakajo z vožnjo in pijejo brezalkoholne pijače, nekaj pojejo…

Pri kar 24% voznikov, ki so sodelovali v akciji in so se pri vhodu zavezali k odgovornemu ravnanju v prometu pa je prekršilo obljubo, saj so napihali preveč. Voznike smo pozvali naj pustijo avtomobil pred lokalom in pokličejo taksi, odidejo z avtobusom ali prepustijo ključe avtomobila prijatelju, ki je trezen.

V večini so nam vozniki prisluhnili, obljubili, da bodo upoštevali naše nasvete in se strinjali, da je varnost v prometu nekaj, kar zadeva nas vse.

Kaj pa razlika med spoloma?

Kljub temu da ženske navadno veljajo za bolj odgovorne, se je tokrat izkazalo, da sta bila spola kar izenačena. Poudariti pa moramo, da so moški precej bolj prekoračili dovoljeno mejo, kot ženske!

Za konec pa dodajamo še negativno zgodbo. Neslavni rekorder iz Ljubljane, je kljub obljubi, da bo vsaj en dan v letu odgovorni voznik, napihal kar 1,33 mg alkohola / liter izdihanega zraka. Našim demonstratorjem je obljubil, da v takšnem stanju ne bo sedel za volan. Kaj pa je storil, ko so se vrata lokala, zaprla pa na žalost ne vemo.

Podatke o rezultatih aktivnosti bomo posredovali tudi organizaciji Responsible Young Drivers, ki je pobudnica projekta in ki bo rezultate vse organizacij po Evropi strnila v skupno poročilo.

Podatki policije so pokazali, da v Sloveniji nismo preživeli noči brez prometnih nesreč. Tako se bomo morali še bolj potruditi, da bo ta cilj v prihodnosti izpolnjen.

Vir: Zavod Varna pot

Ste se udeležili akcije? Zaupajte vaše izkušnje in mnenja na spletnem forumu >>


Sledite nam