fbpx

Slepi opozarjajo: Vsakdo lahko vsak trenutek postane invalid

arhiv

Ljubljana – V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije ob 15. oktobru, mednarodnem dnevu bele palice, opozarjajo na težave, s katerimi se srečujejo slepi in…

Ljubljana – V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije ob 15. oktobru, mednarodnem dnevu bele palice, opozarjajo na težave, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni, čeprav so rešitve lahko včasih zelo preproste. “Vsakdo lahko vsak trenutek postane invalid,” opozarja predsednik zveze Tomaž Wraber.

Zveza ob dnevu bele palice vlado sprašuje, kakšen je končni namen predlaganih pokojninskih in socialnovarstvenih sprememb, ki le poslabšujejo položaj invalidov.

Invalidnine niso socialni transfer, saj je bilo vplačevano zanje, poudarjajo v zvezi. Po njihovem mnenju je tudi nesprejemljivo, da je iz besedila predlagane pokojninske reforme izpadlo ocenjevanje za telesno okvaro.

Globalno kampanjo Vid 2020: pravica do vida, v okviru katere pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije vse od leta 2000 opozarjajo na učinkovite rešitve, dejavno podpira 97 članic WHO, a Slovenije ni med njimi, so kritični v zvezi.

Bela palica za slepe in slabovidne je povsod po svetu priznana kot pripomoček, ki pomaga najti pot in jim zagotavlja varno hojo. Pomaga pri prepoznavanju in zaznavanju ključnih predmetov in ovir.

Hkrati opozarja druge, da je njen uporabnik slep ali slaboviden in ima zato posebne potrebe in pravice. Bela palica simbolizira tudi osebno neodvisnost slepega ali slabovidnega.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam