fbpx

Vzdrževanje in servisiranje vozila: Redni servis ni samo kaprica

arhiv

Proizvajalci priporočajo obisk pooblaščenih servisov, ki pa so vsaj navidezno dražji od nepooblaščenih Cena vzdrževanja in rednega servisiranja je pomemben dejavnik pri stroških uporabe avtomobila….

Proizvajalci priporočajo obisk pooblaščenih servisov, ki pa so vsaj navidezno dražji od nepooblaščenih

Cena vzdrževanja in rednega servisiranja je pomemben dejavnik pri stroških uporabe avtomobila. Proizvajalci servisne intervale oziroma število kilometrov med dvema servisnima pregledoma določajo na osnovi prilagajanja kakovosti motornega olja, naslanjajo pa se tudi na izkušnje serviserjev pri posameznih modelih.

Prvi servisni pregled je običajno predpisan pri 15.000, 20.000 ali 30.000 prevoženih kilometrih, po vsakem drugem servisnem intervalu pa je na pooblaščenih servisih opravljen podrobnejši servisni pregled, ki poleg menjave motornega olja, oljnega filtra in zavorne tekočine zajema še preverjanje svetil, hladilne tekočine in druga opravila.
Na servis vsaj enkrat na leto.

Letni servisni pregled večina avtomobilskih proizvajalcev običajno predpisuje zato, ker določeni vozniki v obdobju enega ali dveh let ne prevozijo toliko kilometrov, da bi zadostili pogoju za redni servisni pregled, kljub temu pa avtomobil v določenem časovnem obdobju potrebuje vsaj zamenjavo nekaterih maziv in tekočin ter pregled vitalnih delov. Pri menjavi olja se lastniki nekaterih avtomobilov lahko odločijo za običajni ali podaljšan servisni interval, vendar je olje z daljšim rokom uporabnosti tudi občutno dražje; strokovnjaki priporočajo podaljšan servisni interval lastnikom vozil, ki prevozijo veliko kilometrov, medtem ko za krajše razdalje in manjše število kilometrov običajen interval.

Lastnik vozila mora imeti ob sprejemu na servis s seboj servisno knjižico vozila, pogosto pa ob sprejemu vprašajo tudi po prometnem dovoljenju, zgolj zaradi evidence.

Vir: dnevnik.si

Brez jeklenega konjička smo dandanes praktično bosi. Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam