fbpx

Nad poškodbe hrbtenjače tudi z zarodnimi matičnimi celicami

arhiv

V začetku tedna so iz Shepherdovega centra v Atlanti sporočili, da so bolniku s hudo poškodbo hrbtenjače prvič presadili nevronske celice, pridobljene iz zarodnih matičnih…

V začetku tedna so iz Shepherdovega centra v Atlanti sporočili, da so bolniku s hudo poškodbo hrbtenjače prvič presadili nevronske celice, pridobljene iz zarodnih matičnih celic. Pričakovanja, da bi lahko z zdravljenjem z matičnimi celicami premagali tudi bolezni in okvare, ki so doslej veljale za neozdravljive, je uspeh ameriških znanstvenikov približal realnosti.

Kdo je prvi bolnik, ki je privolil v novo obliko zdravljenja, koliko je star in za kakšno poškodbo hrbtenjače gre, ni znano. Povedali so le, da se je poškodoval pred dvema tednoma, prvo poskusno zdravljenje z zarodnimi matičnimi celicami pa se je začelo 8. oktobra. Na nadaljnja poročila o poteku zdravljenja bo treba počakati, saj je prvo obdobje poskusnega zdravljenja namenjeno predvsem preizkušanju varnosti novega postopka za bolnika. Poskusi na živalih so pokazali, da lahko zarodne matične celice prevzamejo vlogo povezovalca poškodovanega živčevja in v nekaterih primerih celo povrnejo gibalne lastnosti ohromelim mišim. To je bilo dovolj, da se je v ameriški javnosti hitro razširilo nestvarno pričakovanje, kako bodo lahko hromi na vsem lepem – shodili.

Poskus ni brez tveganj

Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA (Food and Drug Administration) je kalifornijskemu biotehnološkemu podjetju Geron avgusta znova izdala dovoljenje za poskusno zdravljenje z novim zdravilom GRNOPC1. Prvo je v Menlo Park, kjer ima podjetje sedež, prispelo že lani, vendar se je tik pred začetkom poskusnega zdravljenja prvega bolnika zapletlo. Laboratorijske miške, ki so jim vbrizgali GRNOPC1, so dobile tumorje, zato je uprava dovoljenje preklicala. Rakaste celice so po svojih lastnostih precej podobne zarodnim matičnim celicam, zato je pri zdravljenju z njimi najbolj nevarna prav možnost, da se iz njih razvijejo – rakave. Raziskovalci so zdravilo v dodatnem obdobju toliko izpopolnili, da so na FDA zdaj dovolili omejen poskus zdravljenja na ljudeh.

V prvem obdobju bodo tako GRNOPC1 preizkusili na sedmih prostovoljcih, ki so si hrbtenjačo poškodovali med tretjim in desetim vretencem in so zaradi posledic nesreče ohromeli. Zdravilo bodo lahko preizkušali vsak mesec le na enem bolniku, ki se je poškodoval v zadnjih dveh tednih. Zdravljenje bo potekalo v precej omejenem obsegu, dokler ne bodo zdravniki in FDA prepričani, da je uporaba zdravila varna. Potem bodo lahko odmerke postopoma povečevali. V hrbtenjačo jim bodo vbrizgali oligodendrocite, posebne celice, pridobljene iz človeških matičnih celic. Te obdajajo aksone živčnih celic v osrednjem živčevju in tvorijo mielinske ovojnice. Mielin je električni izolator, ki omogoča hitrejše prevajanje električnih impulzov po nevronih. Zdravniki upajo, da bi lahko z novim zdravilom znova spodbudili rast poškodovanih živčnih celic, ki prenašajo nevronske impulze z enega konca telesa na drugega. Koliko bi lahko nov postopek zdravljenja ohromelost odpravil ali omilil, ni jasno, dejstvo pa je, da z dosedanjimi metodami poškodovanega živčnega tkiva ni bilo mogoče obnoviti.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum: Matične celice in posvetujte se o novostih, ki jih ponuja medicina na >>


Sledite nam