fbpx

Velike razlike med občinami v ceni vrtca

arhiv

Cene javnih vrtcev so v Piranu na primer skoraj dvakrat višje kot v Kanalu Nova Gorica – Občine imajo pri oblikovanju cen otroškega varstva proste…

Cene javnih vrtcev so v Piranu na primer skoraj dvakrat višje kot v Kanalu

Nova Gorica – Občine imajo pri oblikovanju cen otroškega varstva proste roke, zato ni nič neobičajnega, da je ekonomska cena varstva najmlajših otrok v občini Kanal 330 evrov, v 20 kilometrov oddaljeni Novi Gorici pa 511 evrov. Trenutno starši za varstvo svojih otrok največ plačujejo v občini Piran, kjer polna cena vrtca v najnižjem starostnem obdobju brez občinske subvencije znaša 562 evrov.

Če otroško varstvo ne bi bilo subvencionirano, bi v povprečju starši za vrtec odšteli približno pol povprečne slovenske plače, v Kanalu le tretjino, v Bovcu več kot polovico, v Piranu pa skoraj dve tretjini. Ministrstvo za šolstvo in šport ne določa mej, v katerih naj bi se gibale cene otroškega varstva. Občine tako največkrat ceno določijo na predlog vrtca, ki lahko zaračunava stroške dela, materiala in prehrane, ne pa tudi stroškov investicij. Zato še toliko bolj čudijo razlike, saj hrana in delo v Dravogradu (varstvo najmlajših stane 348 evrov na mesec) nista nič manj vredna kot v Radencih (526 evrov). Prav tako na ceno ne vpliva opremljenost vrtca.

Vir: dnevnik.si

Posvetujte se o vrtcih, zasebnem varstvu, vzgojiteljih in otrocih na forumu >>


Sledite nam