Digitalni domorodci bodo kmalu vladali svetu

anonimni uporabnik, 13. oktober 2010
Ostalo

Generacija Z je digitalna. Obsega 18 odstotkov svetovne populacije, katere komunikacija večinoma poteka po internetu. »Tiha generacija«, »igeneracija«, »net generacija«, ki je še v srednji…

Generacija Z je digitalna. Obsega 18 odstotkov svetovne populacije, katere komunikacija večinoma poteka po internetu. »Tiha generacija«, »igeneracija«, »net generacija«, ki je še v srednji šoli, bo kmalu zasedla vodilne položaje, kaj pa bo z njimi naredila, bo pokazal čas. A tako kot je bilo, ne bo nikoli več.

Generacija Z so mladi, rojeni v začetku devetdesetih pa vse do 2004. Ne samo da so najhitreje rastoča tržna niša, komunikacijske in tehnološke storitve so vpete v njihov vsakdan. Sveta, v katerem ni bilo mobilnih telefonov in interneta, ne poznajo, poleg tuzemeljske identitete jih imajo tudi na spletu, so bolje obveščeni kot katera koli druga generacija. So otroci modernega sveta. Njihova življenja so veliko bolj strukturirana kot naša. A da to niso le hiperaktivni mladi z motnjami pozornosti, trdi tudi Marc Prensky, mednarodno priznani ameriški govorec, svetovalec, pisec in oblikovalec računalniških iger. V enem svojih esejev navaja raziskavo ustvarjalcev kultne otroške oddaje Sezamova ulica, ki je pokazala, da otroci ne gledajo televizije nepretrgano, temveč v presledkih. V predvajanje se »vklopijo« samo toliko, da dojamejo, v katerem grmu tiči zajec, potem pa se lotijo česa drugega. V enem od preizkusov so v eno sobo posedli otroke, ki so se lahko ob gledanju televizije igrali z igračami, v drugi sobi pa igrač ni bilo. Rezultat 47 proti 87 odstotkov časa gledanja televizije bi predvideval tudi, da so v drugi sobi bolje razumeli prikazano na zaslonu, a med vsemi petletniki so bili rezultati skoraj identični. Otroci znajo torej svojo pozornost zelo kakovostno razporejati.

SVOJ ČAS SMO ZAMUDILI

Vodja projekta ešolstvo mag. Nives Kreuh z Zavoda za šolstvo je prepričana, da svojih otrok ne moremo dohajati tudi zato, ker se še sami učimo uporabljati tehnologijo: »Zamudili smo čas, ko smo bili učeči, da bi lahko razumeli, kateri kognitivni procesi potekajo v nas (in bi s tem pomagali otrokom), zato jih moramo bolj usmerjati v to, kar mi znamo, a jim pustiti, da tehnologijo Generacija ZGeneracija Z je digitalna. Obsega 18 odstotkov svetovne populacije, katere komunikacija večinoma poteka po internetu. »Tiha generacija«, »igeneracija«, »net generacija«, ki je še v srednji šoli, bo kmalu zasedla vodilne položaje, kaj pa bo z njimi naredila, bo pokazal čas. A tako kot je bilo, ne bo nikoli več.Piše: Nika Vistoropski uporabljajo sami, ker je mi ne dohajamo.« In ker je ne dohajamo, se nam pogosto zdi nesmiselna. Nanjo gledamo enoplastno, pogosto za nas ni mnogo več kot le klikanje. Smo na stopnji, ko skušamo biti vešči uporabniki stroja, ne ukvarjamo pa se z vsebino. Mlajši pa teh težav nimajo, ker so je vajeni in s preizkušanjem takoj zmorejo obvladati tistih nekaj deset klikov. »Pred kratkim sem bila pri pouku na srednji lesarski šoli, pri katerem smo se vsi navduševali nad učiteljico, ki je začela delati na interaktivni tabli, nato se ji je nekaj zapletlo, internet ni deloval in priznala je, da ne ve, kako ga ponovno usposobiti. Takoj sta se našla dva učenca in ji začela pomagati reševati tehnične težave, pred katerimi se je znašla ravno zato, ker ni bila tako zelo vešča tehnologije. Znala pa je odlično didaktično obravnavati snov. Vedela je, kaj hoče, in s pomočjo tehnologije je otroke znala učiti, če pa je imela s tem majhne težave, se ni obremenjevala. Večina učiteljev pa ima ravno tak problem. Bojijo se, da se jim bo zataknilo, da ne bodo imeli nadzora. Današnja šola ne zahteva več, da je učitelj vsevedno bitje, kakor je bilo včasih, ko smo vsi brali iz ene knjige, obvladati pa mora strategije, ki otroku pomagajo do znanja. V sodelovanju z mularijo, ki obvladuje več tehnologije kot ti, lahko narediš veliko; ti si tisti, ki vodiš, veš, kaj, učeči pa bo pomagal z vsem, kar zna sam,« pove Kreuhova.

Vir: priloga Ona

Spoznajte svet današnjih najstnikov s pomočjo spletnega foruma na >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close