fbpx

Manj sladkorja v sadnih sokovih?

arhiv

Evropska komisija je predlagala spremembo direktive EU o sadnih sokovih, ki določa proizvodnjo, sestavo in označevanje sadnih sokov ter nekaterih podobnih izdelkov, predvsem nektarjev in…

Evropska komisija je predlagala spremembo direktive EU o sadnih sokovih, ki določa proizvodnjo, sestavo in označevanje sadnih sokov ter nekaterih podobnih izdelkov, predvsem nektarjev in koncentratov ter sadnih sirupov, namenjenih za prehrano ljudi.

Komisija med drugim predlaga prepoved dodajanja sladkorja sadnim sokovom, na ta način naj bi zmanjšali količino dodanih sladkorjev v izdelkih ter spodbudili uravnoteženo prehrano. Zakonodaja sedaj dovoljuje dodajanje sladkorja in kislin sadnim sokovom, vendarle le toliko, da uravnotežijo nihanja vsebnosti sladkorjev med posameznimi letinami in s tem standardizirajo sladek okus.

Dodajanje sladkorja bi bilo dovoljeno samo za nekatere nektarje – nektar je mešanica sadnega soka (od povprečno 25-50%) in vode s sladkorji in kislinami – in za posebne izdelke (koncentrate in sirupe).

Več informacij preberite na spletni strani >>


Sledite nam