fbpx

Želite shujšati? V posteljo se odpravite prej in ne pozabite ugasniti vseh luči

arhiv

London – Skrivnost ohranjanja zdrave telesne teže je v tako enostavnem dejanju kot je ugašanje luči ponoči, razkriva nova raziskava. Prisotnost umetne luči ponoči vpliva…

London – Skrivnost ohranjanja zdrave telesne teže je v tako enostavnem dejanju kot je ugašanje luči ponoči, razkriva nova raziskava. Prisotnost umetne luči ponoči vpliva na metabolizem in človek začne kopičiti kilograme tudi, če čez dan poje enako količino hrane kot prej, so še ugotovili raziskovalci.

Če ponoči bedite, potem se vam spremeni metabolizem, večkrat pa jeste tudi pozno ponoči, ko se funkcije v vašem telesu upočasnijo. Raziskave so namreč pokazale, da so ljudje, ki imajo izmensko delo, bolj nagnjeni k srčno-žilnim boleznim in sladkorni.

Miši, ki so bile ponoči izpostavljene medli luči, so se v osmih tednih zredile za tretjino več kot tiste, ki so živele v okolju, kjer sta se izmenjevala svetloba in tema. „Čeprav med skupinama miši ni bilo razlike v zaužiti hrani čez dan, se je tista, ki je noči preživela ob medli luči, zredila,“ je dejala Laura Fonken, nevroznanstvenica na univerzi Ohio State.

Rezultati raziskave, objavljeni v glasilu Proceedings of the National Academy of Science, namigujejo, da obstaja „napačen čas za prehranjevanje“. Nabiranje odvečnih kilogramov ni odvisno le od v telo vnesenih kalorij, temveč je odvisno tudi od bioritma.

Vir: dnevnik.si

Spremeniti svoj življenjski slog. Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam