fbpx

Prvič narejena operacija medenice po meri bolnika

arhiv

Na Ortopedski kliniki UKCL so uspešno opravili izjemno zahtevno operacijo medenice z rekonstrukcijo pri pacientu z malignim tumorjem Na oddelku za tumorje Ortopedske klinike Univerzitetnega…

Na Ortopedski kliniki UKCL so uspešno opravili izjemno zahtevno operacijo medenice z rekonstrukcijo pri pacientu z malignim tumorjem

Na oddelku za tumorje Ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) so nedavno prvič izvedli izjemno zapleteno operacijo  medenice z rekonstrukcijo pri bolniku s tumorjem. Bolnik je imel maligni tumor na desni strani medenice, bil je življenjsko ogrožen in imel je hude bolečine ter močno ovirano hojo. Odslej bo njegova desna okončina dobro funkcionirala. Pri operaciji so strokovnjaki oddelka za tumorje Ortopedske klinike UKCL prvič opravili rekonstruktivni poseg na medenici po meri bolnika s protezo popolnoma prilagojeno bolnikovim potrebam.

Za dvainštirideset let starega bolnika pomeni izvedena rekonstrukcija ohranitev uda s ohranitvijo dolžine uda in gibljivosti, kar je pogoj za hojo brez bergel. »Pred uvedbo te operacije je pri bolnikih obveljala precej slabša funkcija okončine z veliko prikrajšavo noge in nezmožnostjo hoje brez uporabe bergel,« pove Marko Špiler, specialist ortopedije in splošne kirurgije iz oddelka za tumorje Ortopedske klinike.

Predoperativno so naši strokovnjaki v sodelovanju s strokovnjaki iz Nemčije, specializiranimi za pripravo tumorske protetike, izdelali tro-dimenzionalno rekonstrukcijo medenice s planirano resekcijo in na modelu predvideno rekonstrukcijo. Rekonstrukcija je narejena po točno določenih merah, ustreznih za posameznega bolnika. »Gre za prvo tovrstno operacijo v Sloveniji, dosežek pa je za nas, ki smo referenčni center za tumorsko kirurgijo v  ortopediji, izjemno pomemben,« je ob tej priložnosti dejal prof. dr. Vane Antolič, predstojnik Ortopedske klinike UKCL.

Oddelek za tumorje Ortopedske klinike UKCL je sestavljen iz tima štirih specialistov ortopedov. Na oddelku kirurško zdravijo kostne tumorje (benigne in maligne) ter v sodelovanju s hemato-onkološkim oddelkom Pediatrične klinike kirurško tudi otroške mehkotkivne in kostne tumorje.


Sledite nam