fbpx

Prehrana proti prehladu

arhiv

Za zdrav nos in grlo Prehlad ponavadi ne pride kar tako, ampak nam hoče povedati, da smo šli čez rob in da potrebujemo počitek. Prav….

Za zdrav nos in grlo

Prehlad ponavadi ne pride kar tako, ampak nam hoče povedati, da smo šli čez rob in da potrebujemo počitek. Prav. Privoščimo si ga in to je temeljno; vsa hrana, pijača, vitamini in tako naprej pridejo šele potem. Medtem pustimo vse, kar je tako nujno, saj v resnici ni zares tako nujno, in se malce razglejmo po prvi pomoči v kuhinji. Kajti kuhinja, to je lekarna. Ne le zelišča in čaj, tudi semena, oreški, olja, sadje, zelenjava, žita in sploh vse. Tudi vroča kurja juha, toda priporočljivo je, da je “pernata aviacija” za časa življenja spoznala nebo in zobala polnozrnato hrano. Skratka, jemo vse, vendar drugače. In kar je zelo priporočljivo, iz čimbolj naravnega vira.

Počivajte

Zdaj pa, pri močnem prehladu nismo kaj prida lačni in tudi vonja nam akutno primanjkuje. Zato lahko okusimo le temeljne okuse, arome pa prav nobene ali le komaj kaj. Še pri zdravem telesu predlagam tale poskus: v usta dajte grižljaj hrane ali srknite požirek pijače, zadržite dih in medtem žvečite hrano ali “valjajte” pijačo po ustih. Nato spet dihajte razlika je očitna. Ko smo prehlajeni, res močno prehlajeni, je čut vonja približno tako učinkovit, kot če bi ne dihali. Zato dajmo mir, počivajmo in počakajmo, da nam bo bolje. Kajti telo je pametnejše, kot si mislimo, in se zna pri takih enostavnih, a tudi bolj sestavljenih težavah z zdravjem pozdraviti kar samo. Toliko bolj, kolikor manj se vpletamo. Zato, ko mine tistih neizogibnih sedem prehladnih dni, če ne že kar med njimi, le sprejmimo spoznanje, da še pri lastnem prehladu ne moremo biti kaj več kot priča, lahko pa naredimo veliko, da do prehlada ne pride. Še enkrat, to kar jemo in pijemo, ni na prvem mestu.

Vir: Viva.si

Vas muči prehlad? Vam teče iz nosu in vas bolijo sklepi? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam