fbpx

Proučevanje motenj v fazi spanja

arhiv

Z občutljivo slikovno preiskavo možganov so raziskovalci identificirali posameznike, pri katerih se bodo v kratkem razvile nevrodegenerativne motnje, tudi parkinsonova bolezen. Motnje v fazi spanja…

Z občutljivo slikovno preiskavo možganov so raziskovalci identificirali posameznike, pri katerih se bodo v kratkem razvile nevrodegenerativne motnje, tudi parkinsonova bolezen.

Motnje v fazi spanja REM (Rapid Eye Movement) so eden zgodnejših označevalcev nevrodegenerativnih bolezni. To je v članku, ki so ga objavili leta 2006, že pokazala raziskovalna ekipa pod vodstvom dr. Àlexa Iranza z barcelonske Hospital Clínic. V novi študiji, objavljeni v isti reviji (The Lancet Neurology), pa je dr. Iranzo s sodelavci med bolniki z motnjami v fazi spanja REM na podlagi občutljive slikovne preiskave možganov identificiral tiste, pri katerih se bodo v kratkem času razvile nevrodegenerativne motnje, tudi parkinsonova bolezen.

Eden od izzivov sodobne medicine je diagnosticiranje parkinsonove bolezni pred pojavom značilnih kliničnih znakov, kot sta, denimo, tresenje okončin v mirovanju (predvsem rok) in demenca. Glede na podatke nove študije je pri bolnikih z motnjami v fazi spanja REM mogoča prepoznava parkinsonove bolezni že v predklinični fazi.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam