fbpx

Vrtcev, ki to v resnici niso, je pri nas vse več

arhiv

Ljubljana – Začelo se je tako, da so si starši, ko so na spletni strani videli oglas za cenovno ugoden zasebni vrtec, oddahnili. Potem ko…

Ljubljana – Začelo se je tako, da so si starši, ko so na spletni strani videli oglas za cenovno ugoden zasebni vrtec, oddahnili. Potem ko niso dobili varstva v javnem vrtcu, jim je oglas obljubljal kakovostno osebje in prostorske pogoje le za dobrih 200 evrov na mesec, pojasnjujejo. A v nadaljevanju se je zapletlo. Otrok je bilo v vrtcu vse več, opreme zanje premalo, vzgojiteljice, ki so spremljale dogajanje, so si raje poiskale delo drugje.

Na šolskem ministrstvu težavo poznajo: “Izvajalec varstva predšolskih otrok, ki ni vpisan v nobenega izmed registrov pri ministrstvu, opravlja svojo dejavnost na trgu kot storitev, pri čemer mu ni treba izkazati izpolnjevanja predpisanih pogojev, ki veljajo za preostale izvajalce, ki jih predvideva šolska zakonodaja.”

Vrtcev, ki to v resnici niso, je po Sloveniji več. Na nas so se s pismom obrnili starši otrok, ki obiskujejo enega izmed njih, pogovarjali pa smo se tudi z nekdanjo vzgojiteljico. Njihove podatke hranimo v uredništvu. Vzgojiteljica je povedala, da je bilo otrok v vrtcu več, kot so obljubljali, prostori niso bili več kos vse večji gneči, opreme (stolčkov za hranjenje, posteljic) pa je zmanjkovalo. Vprašanja vzgojiteljic in staršev, kaj se dogaja, so ostala neodgovorjena. “Veliko staršev je zato otroke že izpisalo, pa tudi vzgojiteljice so si, ko so videle, da gre za laži, poiskale drugo delo,” pravi sogovornica.

Starši v pismu opisujejo še druge zaplete. Cena programa je na primer zrasla skoraj na 300 evrov, plačujejo pa jo v dveh delih – kot plačilo programa in kot donacijo humanitarni ustanovi, ki se z varstvom otrok ne ukvarja. “Situacija se je iz tedna v teden slabšala. (…) Čez čas so nam prepovedali vstop v igralnico in katere koli prostore v vrtcu. Problemi, ki so se kopičili, so se kazali pri sami oskrbi otrok, (…) otroci niso bili pravočasno previti, niso bili preoblečeni in so bili zato mokri in umazani…”

Vir: dnevnik.si

Posvetujte se o vrtcih, zasebnem varstvu, vzgojiteljih in otrocih na spletnem forumu >>


Sledite nam