fbpx

4. slovenski endokrinološki kongres (SEK)

arhiv

Združenje endokrinologov Slovenije (ZES) pri Slovenskem zdravniškem društvu (SZD) organizira 4. slovenski endokrinološki kongres (SEK), ki bo 8. in 9. oktobra 2010 v hotelu Habakuk…

Združenje endokrinologov Slovenije (ZES) pri Slovenskem zdravniškem društvu (SZD) organizira 4. slovenski endokrinološki kongres (SEK), ki bo 8. in 9. oktobra 2010 v hotelu Habakuk v Mariboru. Na kongresu bodo slovenski in vrhunski gostujoči strokovnjaki razpravljali o temah s področja endokrinologije in diabetologije. Obe področji bosta skozi simpozije in plenarna predavanja poglobljeno prikazani, sodelujoči pa bodo razpravljali o temah, ki so najbolj aktualne v današnjem času. Program dvodnevnega kongresa so na novinarski konferenci predstavili predsednik ZES doc. dr. Marko Medvešček, predsednica Programskega odbora kongresa prof. dr. Marija Pfeifer, prof. dr. Sergej Hojker, doc. dr. Tomaž Kocjan, doc. dr. Andrej Janež in prof. dr. Janez Preželj.

V uvodnem delu kongresa bodo razpravljali o dilemah, povezanih z blagimi (prikritimi) oblikami ščitničnih bolezni, tudi z naključno odkritimi najdbami in mikrokarcinomi ščitnice. Sledila bodo predavanja o osteoporozi, kjer bodo obravnavali metode za učinkovito napovedovanje osteoporoznih zlomov in uspešnosti zdravljenja. Govorili bodo o osteoporozi pri sladkornih bolnikih in pri mladostnicah z anoreksijo nervozo. Plenarno predavanje o agresivnih hipofiznih tumorjih in novih možnostih zdravljenja bo imel vrhunski nevroendokrinolog iz Londona prof. Ashley Grossman.

V Sloveniji sledimo trendom zdravljenja na področju diabetesa. Ob prihajajočem svetovnem dnevu sladkorne bolezni bodo ob 10-letnici zdravljenja sladkorne bolezni tipa 1 z insulinskimi črpalkami pri odraslih v UKC Ljubljana predstavili izkušnje tega zdravljenja in uspehe enakega zdravljenja pri otrocih za vso Slovenijo. Pomemben poudarek bo tudi na predavanjih o vzrokih in dejavnikih tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 1 in o hipoglikemiji, zapletu zdravljenja z insulinom. Predstavljena bo slovenska študija o psihološkem vidiku strahu pred hipoglikemijo. V satelitskem simpoziju glavnega sponzorja kongresa z naslovom Spreminjamo paradigmo zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 –  nadzor glikemije in onkraj njenih meja bodo govorili o ciljih zdravljenja te najpogostejše in naraščajoče vrste sladkorne bolezni, o novem zdravljenju z inkretini in o novo odkritih spremembah v beta celicah trebušne slinavke, ki privedejo do te oblike sladkorne bolezni.

Drugi dan kongresa o bolezni nadledvičnic, sindromu policističnih jajčnikov in srčno-žilnih boleznih pri diabetikih

Drugi dan kongresa, v soboto, bodo najprej v ospredju proste teme. Predstavljene bodo kratke študije in zanimivi klinični primeri. Sledila bodo predavanja o nadledvični žlezi. Gostujoči predavatelj iz Francije prof. Jerom Bertherat bo govoril o redkem, a zelo pogubnem raku nadledvičnic. Gostja z Nizozemske in naši pediatri bodo predavali o prirojeni encimski motnji v nastajanju hormona kortizola, ki povzroča bolezen prirojena hiperplazija nadledvičnic, za katero je izjemno pomembno pravilno medicinsko, psihološko in socialno vodenje od rojstva naprej. Prof. Hartmut Neumann iz Freiburga bo predstavil svoje bogato raziskovalno delo s področja genetike tumorjev sredice nadledvičnic, ki izločajo adrenalin in/ali druge kateholamine in podal racionalen pristop h genetski diagnostiki.

Na kongresu bodo govorili tudi o novih dognanjih in zdravljenju najpogostejše endokrine motnje pri ženskah v rodni dobi, o sindromu policističnih jajčnikov (PCOS). Poudarek bo na novih dognanjih o nastanku bolezni, o srčno-žilnih zapletih in o možnostih zdravljenja, s poudarkom na spremembi življenjskega sloga. Predstavili bodo izsledke raziskave zdravljenja PCOS s spironolaktonom. Gost iz Srbije doc. Djuro Macut bo predaval o vlogi nadledvičnih žlez pri nastanku presnovnih zapletov pri PCOS.
V zadnjem sklopu Lipidi – izzivi za danes in jutri bodo obravnavali aterosklerozo kot presnovno bolezen, poudarili izjemno veliko srčno-žilno ogroženost bolnikov s sladkorno boleznijo, motnje v presnovi maščob pri sladkorni bolezni tipa 2 in metaboličnem sindromu in kakšna bo obravnava te motnje v prihodnje.


Sledite nam