fbpx

Pri več kot polovici žrtev anoreksije ali bulimije se bolezen razvije še pred enajstim letom

arhiv

London – Pri več kot polovici žrtev anoreksije se ta prehranjevalna motnja razvije že okoli desetega leta, so šokantni izsledki pred kratkim opravljene raziskave. Pritisk…

London – Pri več kot polovici žrtev anoreksije se ta prehranjevalna motnja razvije že okoli desetega leta, so šokantni izsledki pred kratkim opravljene raziskave.

Pritisk vrstnikov in družinske težave, kot je na primer ločitev staršev, so razlog ogromnega števila prehranjevalnih motenj v osnovnih šolah. Raziskava je pokazala, da anoreksija in bulimija, bolezni, ki jih navadno povezujemo z najstništvom, prizadeneta tudi na tisoče deklic, nekatere že pri sedmih letih starosti.

53 odstotkov žrtev teh dveh bolezni je namreč razkrilo, da so se pri njih prve težave s hrano pojavile pri desetem letu starosti ali pa celo še prej. Samo 29 odstotkov anketiranih je priznalo, da se je pri njih bolezen pojavila med 11. in 15. letom.

Pri anketi, ki jo je izvedla britanska organizacija Overeaters Anonymous, je sodelovalo 250 žrtev anoreksije ali bulimije. Raziskovalci so ob objavi rezultatov povedali: „Nekateri bi lahko menili, da so rezultati raziskave šokantni. Toda, kot so poudarili naši člani, ni nenavadno, če človek razvije prehranjevalno motnjo pred najstništvom.“

Vir: dnevnik.si

Posvetujte se o različnih vrstah motenj hranjenja na forumu: Motnje hranjenja na >>


Sledite nam