fbpx

Sodni postopki v primerih najhujših prometnih nesreč – mnenje Zavoda Varna pot

arhiv

Slovenske ceste so do letošnjega leta zahtevale 6481 življenj, poškodovalo se je 225.729 oseb. Številke za katerimi stojijo imena, priimki, spremenjene in neuresničene življenjske zgodbe…

Slovenske ceste so do letošnjega leta zahtevale 6481 življenj, poškodovalo se je 225.729 oseb. Številke za katerimi stojijo imena, priimki, spremenjene in neuresničene življenjske zgodbe in cilji, dejstvo, ki začasno ali trajno uniči kvaliteto življenja in zdravje tudi njihovih najbližjih. V trenutku izgublja posameznik, družina, družba.

Je to dovolj human in tehten razlog, da v vsej  interdisciplinarnosti vzrokov in posledic skupaj opozorimo na pomanjkljivosti sistema ter  poiščemo rešitve in zmanjšujemo posledice?

Posledice lanske in ene najhujših prometnih nesreč na slovenskih cestah, v kateri so umrli  24 letni Peter, 22 letna Nataša in 21 letna Tjaša so za bližnje, nas žrtve in nedvomno za širšo družbo postale določen mejnik. Življenje mladih se je končalo zaradi neodgovornega ravnanja voznika,  kateremu je botroval alkohol, vožnja po napačni strani avtoceste…

Z željo, zanosom in pogumom, da je smrt mladih v takšnih okoliščinah,  tudi za našo družbo nekaj kar je preveč in nekaj kar lahko in moramo preprečiti, so z aktivno obeležitvijo Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč, predstavili starši pokojnih in druge žrtve.

Pozitivna energija in odločni apel so rodili pozitivne učinke. Premaknila se je celotna družba, nevladni in vladni sektor. Spreminjajo se standardi, programi, učni procesi, zakonodaja, reorganizirajo se uradi, službe…

Del tega procesa so in prav bi bilo, da postanejo tudi postopki v celotni pravni verigi  pred in samega kazenskega postopka.

Zakaj?

Skozi triletno strokovno izvajanje psihosocialne pomoči projekta »Skupaj iz stiske« smo skupaj s strokovnjaki, sodelujočimi institucijami in konkretnimi žrtvami prometnih nesreč, v sredo 14. julija 2010, na novinarski konferenci javnosti predstavili strokovne ugotovitve in predloge:

Ugotovljene težave v primeru hudih prometnih nesreč:

  • Popoln preobrat vsakdanjega življenja na vseh področjih
  • Okolica, bližnji, družba ne razumejo vloge žrtve…
  • Ko se nam zdi da smo preživeli najhujše, se najhuje šele prične

Normalizacijo življenja onemogočajo:

  • Dolgotrajni sodni postopki
  • Neenakopraven položaj žrtve v postopkih
  • Neodgovornost za dejanja s strani povzročiteljev, socialni in zdravstveni postopki, statusi, odškodnine…

Predlogi:

  • Osveščanje da prometne nesreče predstavljajo velik osebni in družbeni problem (poleg osebnih stisk povzročajo tudi ogromno ekonomsko škodo (v EU 2%BDP)
  • Z normalizacijo rokov sodnih postopkov, spremenjeno vlogo žrtev v kazenskem postopku bi zmanjšali posledice osebnih in širše družbenih škod, ki jih tovrstni sistemski problemi omogočajo in sprožajo
  • Prioritetna in človeku (žrtvi) dostojna obravnava najhujših prometnih nesreč na tožilstvih in sodiščih, kajti gre za najhujše posege v vsakdanja človeška življenja.

Domače ugotovitve so potrdile tudi v tujini podobne in poznane rezultate ter s tem utrdila  stališča in del programa FEVR (evropskega združenja žrtev prometnih nesreč).

Vir: Zavod Varna pot

Se vam zdi, da nimate besede pri prometni varnosti? Obiščite spletni forum in izvedlei boste več na >>


Sledite nam