fbpx

Da ne bo težav z debelostjo – otroke naučimo jesti!

arhiv

Otroci se med odraščanjem razlikujejo po marsičem, med te osnovne razlike pa spadata tudi potreba po hrani in občutek lakote, ki sta pri vsakem otroku…

Otroci se med odraščanjem razlikujejo po marsičem, med te osnovne razlike pa spadata tudi potreba po hrani in občutek lakote, ki sta pri vsakem otroku drugačna. Te razlike se izražajo v postopnem sprejemanju posameznih vrst hrane in pijače, količini in sestavi obrokov, dnevnem številu obrokov … Pri tem je enako pomembna oseba, ki hrani otroka, kako to počne in kako to otrok doživlja in sprejema.

Pred in po …

Plod med razvojem v maternici prejme vse potrebne snovi skozi krvni obtok, ki je del materinega krvnega obtoka. Po rojstvu postane otrok samostojna enota; posledica tega svojevrstnega šoka je otrokova raba vseh čutil in instinktov, ki mu jih je med evolucijo podarila narava. Med najpomembnejšimi sta občutek lakote in potreba po hrani. Lačen otrok joka, ker občutek lakote v njem vzbuja nelagodje. Novorojenček s pošiljanjem signalov, ki so bolj ali manj refleksni, jasno daje vedeti, kaj potrebuje.

Seveda v prvih dneh življenja ne potrebuje veliko hrane; zadostuje mu že majhna količina tekočine in mleka ali kolostruma, ki je predhodnik materinega mleka. Po približno mesecu dni se dojenček že zelo dobro sporazumeva z materjo. Takrat se začne proces intenzivne rasti in razvoja, s tem pa je večja tudi dojenčkova potreba po hrani. Ta proces je najintenzivnejši v prvih treh mesecih. Odveč je pripomniti, kako pomembna je vloga matere v tem najzgodnejšem obdobju, saj mati predstavlja celoten otrokov svet ter povezavo med njim in zunanjim svetom.

Začne se učenje

Občutek lakote naj bi bil prirojen, toda zavesti in potrebe po hranjenju se naučimo. Otrok se uči, kako in kdaj naj zahteva hrano. Hranjenje v ustreznih časovnih razmikih je nadvse pomembno, saj doseže, da otrokov organizem deluje pravilno ter prispeva k uskladitvi otrokovih želja in potreb s prebavo. Z rednim ponavljanjem zaporedja dogodkov se pri otroku oblikuje poseben odnos do hranjenja in jedi.

Vir: revija Viva

Izkušnje, mnenja, nasvet in namigi pri vzgoji naših najmljaših preberite na spletnem forumu >>


Sledite nam