fbpx

Center za vodenje otrok pred in po transplantaciji jeter Pediatrične klinike UKCL praznuje 15 let

arhiv

Na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) bodo v tem tednu obeležili 15. obletnico Centra za vodenje otrok pred in po transplantaciji jeter. »Tu…

Na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) bodo v tem tednu obeležili 15. obletnico Centra za vodenje otrok pred in po transplantaciji jeter.

»Tu gre za reševanje otrok, ki so sprva na robu življenja, po transplantaciji pa lahko zaživijo normalno življenje,« je ob tej priložnosti dejala prim. Marjeta Sedmak, predstojnica Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike UKCL. Na omenjenem Centru, ki je sicer edini center za zdravljenje bolezni jeter otrok v Sloveniji, letno sprejmejo od enega do tri hudo bolne otroke, ki nujno potrebujejo transplantacijo jeter. Po transplantaciji je njihovo življenje  primerljivo z življenjem zdravih otrok.

V Centru za vodenje otrok pred in po transplantaciji jeter sprejemajo bolne otroke, ki so v večini primerov zboleli za boleznijo jeter in žolčnih vodov. Možnosti zdravljenja in preživetja  otrok, ki se rodijo v Sloveniji, so zaradi dobre organiziranosti in mednarodnega sodelovanja omenjenega centra popolnoma enake, kot so možnosti zdravljenja in preživetja otrok v razvitih državah.

Otroke, ki potrebujejo transplantacijo jeter in so težji od 30 kilogramov, v Centru usmerijo na operacijo na Klinični oddelek za abdominalno kirurgijo UKCL. Otroke, ki so lažji od 30 kilogramov, v Centru za vodenje pred in po transplantaciji jeter preusmerijo v tujino, najpogosteje v bolnišnico v Bergamu v severni  Italiji, kjer imajo s posebno tehniko presaditve jeter pri majhnih otrocih precej več izkušenj. »Majhni otroci se iz Italije po transplantaciji ponavadi vrnejo že po dveh tednih, za nadaljnje zdravljenje in navodila pa potem poskrbimo mi,« pove asist. dr. Matjaž Homan, vodja Centra za vodenje otrok pred in po transplantaciji jeter. Po uspešno opravljeni transplantaciji bolniki dobijo  t.i. imunosupresivno zdravljenje, ki preprečuje, da bi bolnikovo telo organ zavrnilo. Prognoza otrok, ki potrebujejo presaditev jeter, je v svetu izredno dobra, z izvrstno organiziranostjo pa se odličnim rezultatom pridružujemo tudi v Sloveniji.

15. obletnico Centra za vodenje otrok pred in po transplantaciji jeter bodo na Pediatrični kliniki obeležili s strokovno proslavo, pridružili pa se jim bodo tudi strokovnjaki iz bolnišnice v Bergamu.  


Sledite nam