fbpx

V Ljubljani srčno popuščanje uspešno zdravijo s krvotvornimi matičnimi celicami

arhiv

Kardiologi iz Madrida ljubljanske kolege vabijo, da bi skupaj sodelovali v evropskem programu Srčno popuščanje, okvaro, ko srce ne zmore črpati dovolj krvi, da bi…

Kardiologi iz Madrida ljubljanske kolege vabijo, da bi skupaj sodelovali v evropskem programu

Srčno popuščanje, okvaro, ko srce ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam ostalih organov in tkiv, ima okoli pet odstotkov ljudi, med starejšimi je takih še več. Med novejšimi metodami zdravljenja napredovale oblike te bolezni je tudi uporaba krvotvornih matičnih celic, kar uspešno izvajajo tudi v UKC Ljubljana.

V Sloveniji zabeležijo okoli 6000 novih primerov na leto, najbolj ogrožena je populacija po 65. letu starosti, med bolniki je več moških. Najpogostejši znaki srčnega popuščanja so težko dihanje, zmanjšana telesna zmogljivost in zadrževanje tekočine v telesu, kar vodi do kongestije pljuč in otekanja.

Popravila se je telesna zmogljivost

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana med različnimi metodami za zdravljenje napredovalega srčnega popuščanja uporabljajo tudi krvotvorne matične celice. Od maja 2006 so tako presaditev opravili že pri skoraj 70 bolnikih in rezultati so obetavni, pravi vodja programa za napredovalo srčno popuščanje na kliničnem oddelku za kardiologijo Bojan Vrtovec.

Pri večini bolnikov so v tretjem mesecu po presaditvi krvotvornih matičnih celic poleg subjektivnega izboljšanja srca na ultrazvoku zabeležili pomembno izboljšanje iztisnega deleža levega prekata. Bistveno se je popravila telesna zmogljivost bolnikov, ki so jo testirali na šestminutnem testu hoje. Ugotavljajo tudi bistveno izboljšanje statistik preživetja teh bolnikov, dodaja Vrtovec.

Pri odločanju, kateri bolnik bo deležen takega posega, je pomembno, koliko krvotvornih matičnih celic uspe bolniku ustvariti v postopku stimuliranja delovanja kostnega mozga. Bolniku namreč presadijo njegove lastne krvotvorne matične celice, ki mu jih odvzamejo “namensko” prav za ta poseg. Kot pravi Vrtovec, so v ZDA že poskusili presaditi celice drugega darovalca. Kardiologi iz Madrida pa UKC Ljubljana vabijo, da bi skupaj sodelovali v evropskem programu, kjer bi uporabljali matične celice iz maščobnih tkiv.

Vir: dnevnik.si

Podrobnejše informacije o matičnih celicah preberite na spletnem forumu: Matične celice na >>


Sledite nam