fbpx

Svetovni dan spirometrije: testirajte delovanje svojih pljuč

arhiv

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila leto 2010 za “Year of the lung” – leto pljuč in pljučnih bolezni   ( http://www.2010yearofthelung.org/1368-world-spirometry-day.htm ). Obolevnost in umrljivost…

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila leto 2010 za “Year of the lung” – leto pljuč in pljučnih bolezni   (http://www.2010yearofthelung.org/1368-world-spirometry-day.htm).

Obolevnost in umrljivost zaradi kroničnih bolezni se na področju pljučnih bolezni namreč še vedno zelo povečuje.

Da bi opozorili na naraščanje bolezni pljuč (najpogosteje so to kronična obstruktivna pljučna bolezen, pljučni rak, astma in alergija) ter pomen ozaveščanja in preventive na tem področju, SZO po celem svetu organizira 1. svetovni dan spirometrije, ki bo potekal v četrtek, 14.oktobra 2010 od 8.00 do 19.00 ure.

Tudi v Sloveniji se pridružujemo tej akciji, zato bo Bolnišnica Golnik – KOPA v sodelovanju z Združenjem pnevmologov Slovenije na ta dan v petih slovenskih mestih organizirala izvajanje spirometrije (merjenje kapacitete pljuč) in tako ljudem, ki si želijo testirati delovanje svojih pljuč, omogočila to narediti v okolju izven bolnišnice ali ordinacije svojega zdravnika.

Kraji, kjer boste lahko s spomočjo spirometrije preverili delovanje svojih pljuč:

  • Ljubljana, pred Mercator centrom: MC Ljubljana, Cesta Ljubljanske brigade 33, Ljubljana,
  • Maribor, pred Mercator centrom:MC Podbrežje MB, Puhova ulica 1, Maribor
  • Celje, pred Mercator centrom: MC Celje, Opekarniška cesta 9, Celje
  • Koper, pred Mercator centrom: MC Koper, Dolinska cesta 1a, Koper
  • Kranj, pred Mercator centrom: MC Savski otok Kranj, Stara cesta 25, Kranj

Na zgoraj omenjenih lokacijah bodo postavljeni šotori, v katerih bo usposobljeno zdravstveno osebje – medicinske sestre in tudi zdravnik, ki bodo pri vsakemu, ki se bo odločil za to prostovoljno testiranje, brezplačno opravili meritev kapacitete pljuč in po želji tudi vbodnega testa na koži za ugotavljanje alergij.

Kako v vsakdanjem življenju živeti z različnimi vrstami alergij? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam