fbpx

Jan in Jana gresta na sodišče

arhiv

4. oktober: svetovni dan otroka Ob svetovnem dnevu otroka je Vrhovno sodišče izdalo dve publikaciji, namenjeni najmlajšim. Slikanici sta namenjeni vsem otrokom v starosti med…

4. oktober: svetovni dan otroka

Ob svetovnem dnevu otroka je Vrhovno sodišče izdalo dve publikaciji, namenjeni najmlajšim. Slikanici sta namenjeni vsem otrokom v starosti med 5 in 8 let, ki morajo nastopiti pred sodišči kot priče v kazenskih postopkih.

Udeleženost v sodnih postopkih, tudi v vlogi priče, lahko marsikomu povzroča nelagodje. Najbolj izpostavljena kategorija prebivalstva so pri tem ravno otroci. Zaradi njihove občutljivosti in ranljivosti je nujno, da se morebitni negativni vplivi postopka na razvoj otroka čimbolj zmanjšajo.

Po strokovnem posvetu Otrok pred sodiščem, ki ga je Vrhovno sodišče organiziralo leta 2008, je sodstvo na osnovi mnenj različnih strokovnjakov ter izkušenj sodnikov pri delu z otroki v kazenskih postopkih, pristopilo k izdelavi publikacij, prilagojenih otrokom različnih starostnih skupin. V želji, da bi otrokom olajšali postopek pričanja v kazenskih postopkih ter jih na to pripravili, je njihov namen otrokom na prijazen način predstaviti njihovo vlogo v postopku ter pomen in funkcijo sodišča.

Knjižici Jan in Jana gresta na sodišče sta namenjeni starostni skupini od 5 do 8 let. Za ogled sta dostopni na spletni povezavi >>

Vir: Sodstvo Republike Slovenije

Ste se znašli v situaciji, kjer so prisotne različne oblike nasilja? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam