fbpx

Povzroča jih več kot 200 virusov

arhiv

Že v 18. stoletju je Benjamin Franklin domneval, da se prehladna obolenja s človeka na človeka prenašajo po zraku. Od začetka 20. stoletja vemo, da…

Že v 18. stoletju je Benjamin Franklin domneval, da se prehladna obolenja s človeka na človeka prenašajo po zraku. Od začetka 20. stoletja vemo, da so povzročitelji številnih prehladnih obolenj virusi. Doslej so znanstveniki odkrili več kot 200 virusov, ki povzročajo vnetja epitelnih celic sluznice nosu in grla. Razmnožujejo se zelo hitro in povzročajo različne simptome, od kašljanja, kihanja, smrkanja do hripavosti in bolečin v grlu. Običajno obdobje inkubacije, ki mine od okužbe do pojava simptomov, je od dva do sedem dni, pri nekaterih rinovirusih pa že od deset do dvanajst ur,« je za Delo povedala doc. dr. Judith Aberle z oddelka za virologijo Medicinske univerze na Dunaju, specialistka za virusna prehladna obolenja.

Trening imunskega sistema

»Takšna okužba pri človeku povzroča imunost. Nastanejo ‘celice za spominjanje’, ki se odzovejo, če se človek okuži z istim virusom. Prepoznajo ga in mu preprečijo razmnoževanje ter tako tudi preprečijo, da bi človek zbolel,« dodaja dr. Aberlejeva.

Kljub temu so prehladna obolenja pogosta. »Otroci jih imajo od štiri- do 12-krat na leto, odrasli od dva- do štirikrat. Za to sta dva temeljna vzroka. Prvič, virusov je veliko, do zdaj poznamo več kot 200 takšnih, ki lahko povzročijo prehla dna obolenja. Drugič, mnogi virusi nenehno mutirajo, zaradi česar jih obrambne celice organizma ne morejo prepoznati; tako se lahko razmnožujejo in povzročajo vnetja,« pravi sogovornica.

Te okužbe niso nedolžne. Virusi se lahko razširijo globlje v dihalne organe in povzročijo nevarna vnetja pljuč. »Tveganju so posebej izpostavljeni dojenčki, saj se pri njih imunski sistem še ni razvil. V nevarnosti so tudi starejši, ki imajo oslabljen imunski sistem, ter bolniki po presaditvi organa. Vsi ti so lahko v smrtni nevarnosti zaradi virusov, ki pri drugih ljudeh povzročajo običajne, nenevarne okužbe. Pri zdravih ljudeh lahko takšne okužbe razumemo kot trening člo vekovega imunskega sistema.«

Analitično odkrivanje pravil

Prehladna obolenja so praviloma veliko pogostejša v hladnih mesecih; nevarna kombinacija so nizke temperature zraka in njegova nizka vlažnost. Oddelek za virologijo na Dunaju redno spremlja, kateri virusi v Avstriji povzročajo obolenja. Pri tem uporabljajo metodo analize nosnih izločkov obolelih.

Najpogostejši povzročitelji so v skoraj polovici primerov rinovirusi. Na drugem mestu so koronavirusi, ki imajo četrtinski delež. Preostanek obolenj povzročajo respiratorni sincicijski virusi (RSV), virusi parainfluence, humani metapnevmovirusi in adenovirusi.

Vir: delo.si 

Vas muči prehlad? Vam teče iz nosu in vas bolijo sklepi? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam