fbpx

Kako zbrisati strije?

arhiv

Tenke rožnate ali belkaste črte, ki se izrisujejo na bedrih, zadnjici, prsih, bokih, spodnjem delu trebuha in nogah, so nadloga, imenovana strije. Strije, ki so…

Tenke rožnate ali belkaste črte, ki se izrisujejo na bedrih, zadnjici, prsih, bokih, spodnjem delu trebuha in nogah, so nadloga, imenovana strije. Strije, ki so lahko bolj ali manj izrazite in v dolžino merijo tudi po nekaj centimetrov, so pravzaprav razpoke najglobljega dela naše kože. Najpogosteje nastanejo, če vlakna kolagena in elastina, ki skrbita za elastičnost kože, popustijo ali počijo.

Barva strij se spreminja, odvisno od stopnje poškodbe kože – če so strije rožnate, gre za poškodbe razmeroma tenke površinske plasti kože, ki je na gosto prepreden s krvnimi žilicami. Poškodovana koža je najprej modrikasta, zato, ker kri zastaja v poškodovanih krvnih žilicah. Bela barva je znamenje, da se je debelina poškodovane plasti povečala. Strije se sčasoma poglabljajo.

Na njihov nastanek sicer vpliva genska zasnova, toda najpogosteje pojavljajo ob hitrih spremembah telesne teže, ki jim koža težko sledi: pri dekletih v puberteti, ko se telo naglo razvija, v nosečnosti kot posledica naglega pridobivanja kilogramov, pri naglem hujšanju in po hormonskih motnjah. Lahko se pojavijo vsakič, ko se koža raztegne, so dedne in se pogosto prenašajo z matere na hči, lahko pa se pojavijo tudi po zdravljenju z kortikosteroidnimi zdravili za lokalno uporabo, saj ta zdravila povzročajo tanjšanje povrhnjice. Pred to nadlogo niso varni niti športniki, tako ženske kot moški, predvsem zaradi povečevanja mišične mase.

Strije je težko popolnoma odstraniti, obstajajo pa cela vrsta sredstev, s katerimi jih lahko bolj ali manj uspešno preprečimo ali vsaj ublažimo.

Vir: Viva.si


Sledite nam