fbpx

Nobelova nagrada za medicino očetu umetne oploditve

arhiv

Nobelovo nagrado za medicino je prejel britanski fiziolog Robert Edwards za svoje pionirsko delo na področju umetne oploditve, so sporočili v Stockholmu. "Edwardsovi dosežki so…

Nobelovo nagrado za medicino je prejel britanski fiziolog Robert Edwards za svoje pionirsko delo na področju umetne oploditve, so sporočili v Stockholmu.

“Edwardsovi dosežki so omogočili, da danes zdravimo neplodnost, ki prizadane velik del človeštva, več kot deset odstotkov parov po vsem svetu,” je v obrazložitvi nagrade zapisala švedska akademija Karolinska, ter Edwardsove dosežke poimenovala “temeljni kamen v razvoju sodobne medicine”. 85-letni Edwards, poznan tudi kot oče umetne oploditve, je prejel nagrado 10 milijonov švedskih kron, kar je nekaj več kot milijon evrov.

Od prvega testa umetne oploditve leta 1978 se je na tak način rodilo več kot štiri milijone otrok po vsem svetu. “Edwards in njegov zdaj že pokojni kolega, ginekolog Patrick Steptoe, sta se z znanostjo borila proti nasprotovanju cerkva, vlad in medijev, ter premagala dvome vseh svojih kolegov,” so še zapisali pri akademiji.

Prvi umetno oplojeni otrok rojen 25. julija 1978

Leta 1968 sta Edwards in Steptoe razvila metodo, kako oploditi človeška jajčeca izven telesa. Na univerzi v Cambridgeu, kjer sta delovala, sta leta 1972 začela jajčeca vstavljati v maternice žensk, ki so bile neplodne. Prvi poizkusi oploditev niso uspeli, saj sta uporabljala napačne hormone, leta 1977 pa sta poizkusila z novo metodo, ki ni vsebovala hormonov. 25. julija 1978 se je rodila Louise Brown, prva deklica, ki je nastala z umetno oploditvijo.

Vir: rtvslo.si

Več o neplodnosti preberite na spletnem naslovu >>


Sledite nam