fbpx

Najstnik in policijska ura

arhiv

Kako poskrbeti za varnost otrok? Prizori so znani in skoraj domači: starši želijo, da je otrok zvečer čimprej doma, otrok se zahtevi upira. Uporablja neštete…

Kako poskrbeti za varnost otrok?

Prizori so znani in skoraj domači: starši želijo, da je otrok zvečer čimprej doma, otrok se zahtevi upira. Uporablja neštete izgovore in argumente, da bi lahko ostal dlje s prijatelji, če zamudi, si izmišlja najbolj neverjetne zgodbe, ki naj bi upravičile prepozni prihod. Navadno se vse skupaj konča s prepiri in “teženjem”.
Najti zadovoljiv kompromis, ki je sprejemljiv za obe vpleteni strani, je prava umetnost. Na eni strani so starši s svojimi skrbmi in željami, na drugi otrok … Prepiri in prepirčki, ki so navadno posledica poznega prihoda domov ali otrokove želje, da bi zunaj ostal dlje, kot se staršem zdi primerno, izhajajo predvsem iz starševskih skrbi. Predvsem v zadnjem času te skrbi niso privlečene za lase.

Kriminaliteta med mladoletniki je v porastu. Narašča tudi uživanje mamil med osnovnošolsko in srednješolsko mladino. Spolni napadi na mladoletnike so pogostejši kot nekoč. Najbolj priljubljena “lovišča” preprodajalcev mamil, pedofilov in drugih nepridipravov so prav otroška igrišča in drugi kraji, kjer se zbira mladina. Storilci si jih natančno ogledajo in preučijo, nato pa nastopijo. Navadno zvečer!

Starši

Nojevsko tiščanje glave v pesek, češ da se kriminal dogaja daleč od nas, je pogosto nevarnejše od puščanja nezaščitenega otroka na ulici pozno v noč! Starši so dolžni poskrbeti za otrokovo varnost. Vemo, da je po toči zvoniti prepozno, vemo tudi, da je preprečevanje boljše od zdravljenja. Žal živimo v časih, ko se način življenja spreminja iz dneva v dan, in to v naglici, ki jo komaj dohajamo.

Pomembno je, da si starši pridobijo otrokovo zaupanje! To je dolgotrajen proces, ki pa ima same dobre posledice. Otroku morate vedno prisluhniti! Seznanite se z njegovimi prijatelji in po možnosti tudi z njihovimi starši. Odkrito se pozanimajte, kje je otrok med izhodi in kaj počne. Pokažite zanimanje za vsak, navidez še tako nepomemben podatek, pri tem pa se izogibajte nepotrebnemu dviganju prahu. Bodite pozorni, kadar otrok začne omenjati novo ime.

Vir: Viva.si


Sledite nam