fbpx

Moški, katerih partnerke obolijo za rakom dojk, naj tudi sebi poiščejo pomoč

arhiv

London – Moški, katerih partnerice so obolele za rakom na dojkah, bi morali redno hoditi na preglede svojega duševnega zdravja. Danska študija je namreč potrdila,…

London – Moški, katerih partnerice so obolele za rakom na dojkah, bi morali redno hoditi na preglede svojega duševnega zdravja. Danska študija je namreč potrdila, da imajo moški, ki spremljajo svojo partnerko v boju z rakom, skoraj 40 odstotkov večje možnosti za težave z vedenjem, tudi z depresijami. Center za podporo obolelim za rakom in njihovim bližnjim tako svetuje, da si ljudje, katerih bližnje osebe trpijo za rakom, poiščejo pomoč.

Gre za eno največjih študij, ki preiskuje, kako diagnoza raka vpliva na mentalno zdravje bližnjih sorodnikov. Raziskovalci so pregledali več kot milijon moških, starih 30 let ali več, ki v preteklosti niso imeli nikakršnih problemov z duševnimi boleznimi in ki so živeli s svojimi partnerkami več kot pet let. V času 13 let so 20538 partnerkam teh moških postavili diagnozo raka na dojkah. Posledično so kar 180 teh moških morali hospitalizirati, saj so trpeli za hudimi motnjami vedenja.

Hujša kot je bila oblika raka, za katerim je trpela ženska, več možnosti je imel njen partner, da zaradi raznih duševnih motenj tudi sam konča v bolnišnici. ”Diagnoza raka na dojki ne vpliva le na življenje bolnice temveč lahko močno vpliva tudi na partnerja,” pove profesor Christoffer Johansen, vodje raziskave. ”Priporočamo nekakšno sistematično pregledovanje partnerjev rakavih bolnikov, še posebej pa tistih moških, katerih partnerke imajo raka na dojki. Še posebej pozorni moramo biti na simptome depresije.”

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum: Kako živeti z rakom? in spoznajte svet, ki ga narekuje rak na >>


Sledite nam