fbpx

Moj otrok je malo hiperaktiven, dajte mu ritalin!

arhiv

Vse več staršev rado potoži, da je njihov otrok 'malo hiperaktiven' in da jim 'vzgoja uhaja iz rok'. Ob tem pa se ne zavedajo, da…

Vse več staršev rado potoži, da je njihov otrok ‘malo hiperaktiven’ in da jim ‘vzgoja uhaja iz rok’. Ob tem pa se ne zavedajo, da je njihov otrok le razvajen, kar pogosto zamenjujejo z dedno motnjo ADHD-ja.

Vsak izmed nas je verjetno že slišal za hiperaktivne otroke, ki morajo zaradi nezmožnosti koncentracije jemati tudi zdravila, kot je na primer ritalin, ki ima za mnoge močne stranske učinke. Mnenja o tem pojavu so v javnosti, vsaj tako se zdi, različna. Nekateri menijo, da gre le za izmišljotino, saj so današnji otroci, ki imajo vsega preveč, preprosto razvajeni. Spet drugi menijo, da če je njihov otrok že hiperaktiven, potem je najbolje, da mu strokovnjaki predpišejo ustrezna zdravila in težava bo rešena.

Ob evropskem tednu ozaveščanja o motnji pozornosti in hiperaktivnosti, ki jo v angleščini označuje kratica ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), želijo nevladne organizacije opozoriti na zmotno prepričanje o tej motnji. Čeprav v Sloveniji nimamo narejene še nobene konkretne študije o tem, koliko otrok ima ADHD in ali je motnja res pogostejša, kot je bila pred 20 leti, MMC-jeva sogovornica s Pedagoške fakultete v Ljubljani Suzana Pulec Lah priznava, da ni tako. V današnjem času so le različni pristopi in metode, s katerimi lahko strokovnjaki ugotavljajo, ali ima otrok omenjeno motnjo. Ali kot je dejala neka šolska učiteljica, ki je želela ostati anonimna: ”Včasih smo dejali, ta otrok je poreden in ima učne težave. Zdaj pa vemo, kaj so vzroki takšnega vedenja, zato otroka drugače obravnavamo.” K drugačni obravnavi sodita tudi prilagojen učni program in posebna obravnava, zaradi česar mnogi mislijo, da otroci z ADHD-jem le ‘izkoriščajo šolski sistem’.

Učiteljice menijo, da so otroci z ADHD-jem ”prava nadloga in zgube”

V raziskavi med 61 vzgojitelji in učitelji, ki jo je pred desetimi leti opravila Pulec Lah, so ti otroke z ADHD-jem opisali kot nemirne, moteče, agresivne in težavne otroke, ki so ”prava nadloga”. Njihova dejanja so označili kot namenska, saj naj bi želeli z njimi le vzbuditi pozornost. ”Dobra tretjina vseh in kar dve tretjini (!) mlajših učiteljic včasih razmišlja, da je otrok ”zguba”, ki bo zrasel v neodgovornega odraslega, nikoli ne bo končal srednje šole in podobno.” Tretjina učiteljic pa je menila, da so za otrokovo stanje odgovorni starši ”in da bi otrok funkcioniral bolje, če bi bili starši boljši”, je v svojem prispevku Otrok s pomanjkljivo pozornostjo in hiperaktivnostjo v razredu – pedagoška praksa in izzivi zapisala Suzana Pulec Lah.

Vir: rtvslo.si

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen in igriv. Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam