fbpx

Energijski napitki – da ali ne

arhiv

Vsak je že kdaj poskusil kakšno izmed številnih energijskih pijač na trgovinskih policah. Vzroki so različni: pomagala nam bo proti zaspanosti, pri učenju, športu ……

Vsak je že kdaj poskusil kakšno izmed številnih energijskih pijač na trgovinskih policah. Vzroki so različni: pomagala nam bo proti zaspanosti, pri učenju, športu … Pa ste se kdaj tudi vprašali, kaj je v teh pijačah in kaj te sestavine povzročijo našemu telesu?

Z besedo energijski napitki poimenujemo gazirane pijače, ki so ponavadi pakirane v ozkih pločevinkah, vsebujejo pa veliko kofeina, sladkorja, nekatere vitamine iz skupine B, aminokisline in rastlinske stimulanse. Ciljna skupina so mladi kupci med 18 in 30 letom starosti, ki imajo radi moč in hitrost, kar bi jim naj ti produkti pomagali doseči.

Kaj vse najdemo v energijskih napitkih?

Ena od sestavin teh napitkov je taurin, aminokislina, ki pomaga pri razvoju mozga in sodeluje pri reguliranju ravni vode in elektrolitov v krvi. Menijo tudi, da vsebuje antioksidante. Nahaja se v živilih kot so meso, ribe, materino mleko. Najdemo ga tudi v prehranskih dopolnilih, saj izboljšuje učinke športne aktivnosti, s čimer lahko tudi pojasnimo njegovo uporabo v energijskih napitkih. Nekateri so prepričani, da skupaj s kofeinom izboljša umske sposobnosti, medtem ko se znanstveniki s takšnimi učinki ne strinjajo. Najvišji priporočen vnos taurina je 3000 mg na dan, ne vemo pa še veliko o posledicah prekomernega dnevnega vnosa.

V tovrstnih napitkih najdemo tudi snov glukuronolakton, ki ga sicer telo tvori samo. Telo ga uporabi pri procesih razstrupljanja. Znanstvenikom še ni uspelo odkriti, kaj pomeni za telo, dodaten vnos te snovi. Iz hrane ga telo namreč absorbira od 1 do 2 miligramov na dan, iz energetskih pijač pa kar od 840 do 1800 miligramov. Stroka ostaja zadržana glede posledic.

Vir: delo.si

Vas zanima, kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve in zdravilne vplive? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam