fbpx

V ponedeljek stavka javnega sektorja

arhiv

Po ocenah sindikatov bo na ulicah najmanj 80.000 ljudi Tudi včerajšnja pogajanja med vlado in sindikati so bila neuspešna – Po ocenah sindikatov bo stavkalo…

Po ocenah sindikatov bo na ulicah najmanj 80.000 ljudi

Tudi včerajšnja pogajanja med vlado in sindikati so bila neuspešna – Po ocenah sindikatov bo stavkalo najmanj 80.000 ljudi

Ljubljana – Vlada in sindikati javnega sektorja so včeraj neuspešno končali pogajanja o stavkovnih zahtevah, kar pomeni, da se bo v ponedeljek začela stavka, ki naj bi trajala do izpolnitve zahtev. Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič pričakuje, da bo v ponedeljek stavkalo najmanj 80.000 javnih uslužbencev.

“Če bo stavka trajala več dni, pa se nam bodo verjetno pridružili tudi tisti zaposleni, ki jih sindikati iz stavkovnega odbora ne pokrivamo. Dobili smo namreč namige, da stavko podpirajo tudi številni zaposleni iz Štrukljeve konfederacije,” je povedal Miščevič.

Na upravnih enotahbodo delali manj in bolj počasi

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Drago Ščernjavič je povedal, da bodo na upravnih enotah delo izvajali “v zmanjšanem obsegu ali pa zelo počasi”. Stavka bo potekala na delovnem mestu ali v zboru vseh zaposlenih v skupnem prostoru organa.

Na ministrstvu za notranje zadeve, ki je pristojno za upravne notranje zadeve (osebna stanja, dokumenti, matične knjige…) so v smernicah upravnim enotam zapisali, da so zaposleni dolžni izvajati le nujne storitve. Izdaja potnega lista ali osebne izkaznice bo tako na primer nujna le v primerih, ko bi neizdaja dokumenta ogrozila življenje, varnost ali premoženje. Na Davčni upravi RS (Durs) so povedali, da bodo izvajali le nujne naloge na področju kontrole, davčnega knjigovodstva in izterjave, zavezancem pa bodo izdajali le tista potrdila, brez katerih ne bi mogli uveljavljati svojih pravic. Kot primer so navedli potrdila o plačanem davku, ki so potrebna za sodelovanje na razpisu in jim v času stavke poteče rok za vložitev vloge.

Vinko Skale, višji svetovalec na upravni enote Celje, kljub stavki večjih problemov za uporabnike ne pričakuje. “Predvidevam, da bomo z dežurstvi zagotovili celotno izvajanje storitev. Vrst gotovo ne bo, saj bo stavka v ponedeljek, ko je manj prometa, poleg tega pa se je s koncem poletja polegel tudi glavni naval pri okencih za dokumente,” je ocenil Skale.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam