fbpx

Kreativnost srednješolcev za ozaveščanje o raku dojk

Zavod MON

Nagradni natečaj« Roza ni zgolj poza« v oktobru 2010 V oktobru, mesecu boja proti raku dojk, med slovenskimi srednješolci letos že drugič poteka nagradni natečaj…

Nagradni natečaj« Roza ni zgolj poza« v oktobru 2010

V oktobru, mesecu boja proti raku dojk, med slovenskimi srednješolci letos že drugič poteka nagradni natečaj za najizvirnejšo in najboljšo akcijo ozaveščanja o raku dojk ter pomenu zgodnjega odkrivanja te bolezni pod imenom »Roza ni zgolj poza«. Partnerji projekta farmacevtska družba Roche, Europa Donna ter Zavod Med.Over.Net, skupaj z Onkološkim Inštitutom Ljubljana, Ministrstvom za zdravje ter Ministrstvom za šolstvo in šport, želijo spodbuditi mlade, da svojo kreativnost izrazijo pri pripravi akcij ozaveščanja, ter se pri tem tudi sami seznanijo s pomenom zdravega načina življenja, pomenom samopregledovanja in s svojimi idejami tudi sami  prispevajo v boju proti najpogostejši vrsti raka med ženskami. Vse ideje bodo predstavljene na spletni strani projekta www.roza-oktober.si,  kjer si lahko ogledate tudi lanske prispevke, ki so prijetno presenetili s kvaliteto in izvirnostjo. Zmagovalci bodo izbrani na osnovi mnenja strokovne komisije ter spletnega glasovanja.

Z namenom, da bi bili o raku dojk, rizičnih dejavnikih ter pomenu samopregledovanja čim bolje seznanjeni tudi mladi, je bil v sodelovanju farmacevtske družbe Roche, Slovenskega združenja za boj proti raku Europa Donna ter Zavoda Med.Over.Net zasnovan natečaj »Roza ni zgolj poza«, ki v proces ozaveščanja aktivno vključuje srednješolsko mladino. Akcijo so podprli tudi na Ministrstvu za zdravje, Ministrstvu za šolstvo in šport in na Onkološkem Inštitutu Ljubljana. V okviru natečaja so vsi srednješolci vabljeni k pripravi in izvedbi projektov, s katerimi bi  v svojem okolju opozarjali na problematiko raka dojk, seznanjali širšo javnost o tej bolezni, izpostavili pomen zgodnjega odkrivanja  raka ter tako  prispevali k boljši ozaveščenosti o tej bolezni. Najboljši predlogi bodo izbrani s pomočjo spletnega glasovanja in ocenjevanja komisije, zmagovalci pa bodo za nagrado potovali v evropsko prestolnico.

Ideja vseh partnerjev v projektu je, da lahko s prilagojenim ozaveščanjem mladine že zgodaj vplivamo na življenjske navade ter dosežemo, da redno samopregledovanje od poznih najstniških let naprej dejansko postane rutina. Z aktivno udeležbo mladih pri projektu je obenem omogočimo izjemno hitro širjenje informacij ter s tem ozaveščanje o zdravem načinu življenja in pomenu samopregledovanja pri vrstnikih, učiteljih in starših.

V okviru projekta je mladim prepuščena popolna kreativnost glede same izvedbe, pri čemer lahko uporabljajo različne medije in sodobne komunikacijske poti, ki so jim blizu. Več o natečaju si lahko preberejo na spletni strani projekta www.roza-oktober.si, kjer si lahko preberejo tudi več o bolezni.

S 1. oktobrom bodo sodelujoči že lahko shranjevali svoje ideje na omenjenih spletnih straneh in s tem bodo prispevki vidni tudi širši javnosti. Ideje bodo lahko shranjevali vse do 6.novembra, ko se začne sklepna faza natečaja z ocenjevanjem. Spletno glasovanje bo omogočeno od 8.11.2010 do 15.11.2010, ko bo svojo oceno prispevala tudi strokovna komisija. Trije najboljši prispevki, ki bodo izbrani na osnovi spletnega glasovanja ter mnenja strokovne komisije, bodo nagrajeni.  Najboljše ideje bodo lahko uporabljene v namene ozaveščanja tudi v prihodnjih akcijah.

Lanskoletna nagrajenka nagradnega natečaja Ana, dijakinja Gimnazije Bežigrad, je povedala naslednje:
“Rak dojk je najpogostejši rak žensk. Na spletni strani www.roza-oktober.si sem izvedela, da v  Sloveniji letno zboli okoli 1100 žensk. Z zdravim načinom življenja zmanjšamo možnost, da zbolimo za to boleznijo, če pa nas bolezen doleti, je zelo pomembno, da jo odkrijemo zgodaj, ko so možnosti ozdravitve boljše . Pri tem ima veliko vlogo tudi  redno samopregeldovanje, ki se ga moramo naučiti dovolj zgodaj. Tudi prispevek, ki smo ga lani pripravile z Aljo Nike in Ženjo, nagovarja k zdravem načinu življenja in k skrbi za svoje telo. Upam, da smo k temu spodbudile čim več mladih deklet.”

O raku dojk

Natančen vzrok za nastanek raka dojk še ni znan, obstaja pa nekaj dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim:

  • rak dojk v družini,
  • zgodnja menstruacija in pozna menopavza,
  • starost (tri četrtine žensk zboli po 50. letu),
  • pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu) oz. ženske, ki niso nikoli rodile,
  • debelost in neprimerna prehrana
  • telesna neaktivnost.

Kljub večjemu obolevanju se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Razloga za to sta organizirano iskanje raka pri najbolj ogroženih ženskah (t.i. presejanje) in uvajanje novih učinkovitejših načinov zdravljenja.

Zgodaj odkrit rak dojk je v večji meri ozdravljiv, pri odkrivanju pa ima pomembno vlogo tudi redno mesečno  samopregledovanje.
Z izogibanjem rizičnim dejavnikom, rednim samopregledovanjem ter organiziranim presejanjem lahko dokazano zmanjšamo smrtnost zaradi te bolezni.

 

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam