Prehrana proti prehladu

anonimni uporabnik, 23. september 2010
Ostalo

Za zdrav nos in grlo Prehlad ponavadi ne pride kar tako, ampak nam hoče povedati, da smo šli čez rob in da potrebujemo počitek. Prav….

Za zdrav nos in grlo

Prehlad ponavadi ne pride kar tako, ampak nam hoče povedati, da smo šli čez rob in da potrebujemo počitek. Prav. Privoščimo si ga in to je temeljno; vsa hrana, pijača, vitamini in tako naprej pridejo šele potem. Medtem pustimo vse, kar je tako nujno, saj v resnici ni zares tako nujno, in se malce razglejmo po prvi pomoči v kuhinji. Kajti kuhinja, to je lekarna. Ne le zelišča in čaj, tudi semena, oreški, olja, sadje, zelenjava, žita in sploh vse. Tudi vroča kurja juha, toda priporočljivo je, da je “pernata aviacija” za časa življenja spoznala nebo in zobala polnozrnato hrano. Skratka, jemo vse, vendar drugače. In kar je zelo priporočljivo, iz čimbolj naravnega vira.

Počivajte

Zdaj pa, pri močnem prehladu nismo kaj prida lačni in tudi vonja nam akutno primanjkuje. Zato lahko okusimo le temeljne okuse, arome pa prav nobene ali le komaj kaj. Še pri zdravem telesu predlagam tale poskus: v usta dajte grižljaj hrane ali srknite požirek pijače, zadržite dih in medtem žvečite hrano ali “valjajte” pijačo po ustih. Nato spet dihajte razlika je očitna. Ko smo prehlajeni, res močno prehlajeni, je čut vonja približno tako učinkovit, kot če bi ne dihali. Zato dajmo mir, počivajmo in počakajmo, da nam bo bolje. Kajti telo je pametnejše, kot si mislimo, in se zna pri takih enostavnih, a tudi bolj sestavljenih težavah z zdravjem pozdraviti kar samo. Toliko bolj, kolikor manj se vpletamo. Zato, ko mine tistih neizogibnih sedem prehladnih dni, če ne že kar med njimi, le sprejmimo spoznanje, da še pri lastnem prehladu ne moremo biti kaj več kot priča, lahko pa naredimo veliko, da do prehlada ne pride. Še enkrat, to kar jemo in pijemo, ni na prvem mestu.

Ravnovesja

Na prvem in edinem mestu je ravnovesje. Vsega. Sicer pa so preverjena protiprehladna priporočila naslednja:

  • Zgodaj spat in zgodaj pokonci. Ne spimo ne manj ne več, kot potrebujemo. Pri večini ljudi je to od šest do osem ur spanja.
  • Raje delajmo premalo kot preveč in se ne obremenjujmo z vsem tako “nujnim”.
  • Čimveč, vsaj uro ali dve na dan, hodimo po gozdu ali bližnjih hribih ter skozse pretočimo čimveč čistega zraka in vsrkajmo čimveč sonca. Tako obenem spravimo v gibanje limfo ter pospešimo izločanje odvečnih in strupenih snovi iz telesa.
  • Vsako jutro si s posebnim strgalnikom očistimo jezik in nato pet minut žvrkljajmo hladno stisnjeno sončnično ali sezamovo olje.
  • Jejmo hrano, ki krepi sluznice in čisti dihalne poti (korenček, repa, črna redkev, hren).
  • Jejmo čimmanj hrane, ki zasluzi dihalne poti, torej mleka, mlečnih izdelkov in kruha, predvsem pšeničnega, predvsem belega.
  • V hladnem času ne jejmo preveč hrane, ki ohlaja: to sta presno sadje, zlasti južno, in zelenjava.
  • Ne pozabimo na antioksidante, ki jih vsebujejo zeleni čaj, zeliščni poparki in kozarec rdečega vina.
  • Redno pripravljajmo čaj iz materine dušice, ki razkužuje dihalne poti. Pijmo ga od dva- do trikrat na dan, in sicer med obroki.

Vir: revija Viva

Vas muči prehlad? Vam teče iz nosu in vas bolijo sklepi? Posvetujte se na forumu >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 05:45
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close