fbpx

Vedo, ali je v toni brezglutenske zgolj čajna žlička navadne moke

arhiv

Cene brezglutenskih prehrambnih izdelkov so visoke zaradi zahtevnejšega načina proizvodnje Ljubljana – "Princeske," kot iz topa izstreli študent Jure Humar. "To je edina slaščica, ki…

Cene brezglutenskih prehrambnih izdelkov so visoke zaradi zahtevnejšega načina proizvodnje

Ljubljana – “Princeske,” kot iz topa izstreli študent Jure Humar. “To je edina slaščica, ki bi jo z veseljem jedel, a ne smem, brez sestavin z glutenom pa jih je zelo težko narediti,” pojasni dvajsetletni fant, ki so mu zdravniki že pri treh mesecih starosti diagnosticirali celiakijo.

Humar tako že vse življenje živi s to boleznijo, ki mu preprečuje, da bi jedel kar koli, kar vsebuje najmanjšo količino pšenice, rži, ovsa ali ječmena. “Ko sem bil manjši, sem se večkrat spraševal, zakaj ravno jaz ne smem jesti raznih sladic in čokolad, a sem to kaj kmalu prebolel. Navadil sem se paziti, da ne pojem ničesar z glutenom, zato nimam občutka, da sem zaradi celiakije kakor koli prikrajšan,” pojasni Humar.

Zaradi stroge diete trpi predvsem denarnica

V Sloveniji je po Humarjevih besedah danes veliko prehrambnih izdelkov brez glutena, čeprav ni bilo vedno tako. Pojasni, da so morali starši, ko je bil otrok, brezglutensko moko in druge izdelke kupovati v Italiji, saj jih v Sloveniji ni bilo veliko na izbiro in so bili bistveno dražji. A žal morajo bolniki tudi danes globoko seči v žep pri nakupu brezglutenskih izdelkov. Matjaž Gruber, predsednik koroške podružnice Slovenskega društva za celiakijo in tudi sam bolnik s celiakijo, pravi, da je ravno cena brezglutenskih izdelkov eden največjih minusov te bolezni. Vzemimo za primer ceno moke. Kilogram brezglutenske moke stane 4 evre, navadno belo moko pa lahko kupite tudi za 50 centov, odkrije Gruber in še enkrat prikima, da v okusu kruha, testenin, čokolad in drugih brezglutenskih jedi v primerjavi z običajnimi jedmi ni bistvene razlike. “Razlika se pozna predvsem na žepu,” pove.

Vir: dnevnik.si

Kako v vsakdanjem življenju živeti z različnimi vrstami alergij? Več na forumu >>


Sledite nam