fbpx

Del nalog anesteziologov bi prevzele medicinske sestre

arhiv

V zbornici zdravstvene nege opozarjajo, da bi medicinske sestre lahko pomagale premostiti težave zaradi pomanjkanja anesteziologov. Veliko dela opravijo že zdaj. Zbornica zdravstvene in babiške…

V zbornici zdravstvene nege opozarjajo, da bi medicinske sestre lahko pomagale premostiti težave zaradi pomanjkanja anesteziologov. Veliko dela opravijo že zdaj.

Zbornica zdravstvene in babiške nege predlaga, naj se priznajo aktivnosti, kompetence in obseg dela, ki jih anestezijske medicinske sestre dejansko opravljajo. V tem trenutku bi tako lahko pomagali premostiti veliko pomanjkanje zdravnikov, v prihodnje pa prispevala k večji dostopnosti do zdravstvenih storitev in hkrati k stroškovni učinkovitosti zdravstvenega sistema.

Takšna praksa ima že dolgo tradicijo

S tem ne želijo prevzemati dela zdravnikom, temveč le ponujajo svoje znanje in usposobljenost na področju anesteziologije. Tako po zagotovilih predsednice zbornice Darinke Klemenc v nobenem primeru ne gre za prevzemanje aktivnosti zdravnikom, temveč za priznanje obstoječe prakse, ki ima ponekod dolgoletno tradicijo.

Vir: rtvslo.si

Virtualni prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji poteka na forumu >>


Sledite nam