fbpx

Limfom in levkemija: v začetku ju zlahka zamenjamo za prehlad

arhiv

Limfom in levkemija sta bolezni z zelo splošnimi znaki, na katere pogosto nismo pozorni, zato sta lahko odkriti šele, ko sta napredovali, je za MMC…

Limfom in levkemija sta bolezni z zelo splošnimi znaki, na katere pogosto nismo pozorni, zato sta lahko odkriti šele, ko sta napredovali, je za MMC dejala nekdanja bolnica z limfomom Kristina Modic.

S kampanjo Ne čakajte. Pravočasno prepoznajte simptome društvo L & L, slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, javnost ozavešča o limfomu, levkemiji, diseminiranem plazmocitomu in mielodisplastičnem sindromu. Te bolezni imajo namreč skupno lastnost, da so njihovi znaki zelo splošni, zato jim ljudje pogosto ne posvečajo dovolj pozornosti, saj menijo, da bodo sčasoma minili in zato dolgo ne obiščejo zdravnika, je za MMC pojasnila Kristina Modic, predsednica društva.

Tudi splošni zdravniki bolezni ne prepoznajo vselej

“Po besedah številnih naših članov, nekdanjih in zdajšnjih bolnikov pa pogosto podobno razmišljajo tudi splošni zdravniki, ki še posebej pri mladih in mlajših ljudeh ne pomislijo takoj na resnejšo bolezen. Zato se dogaja, da so bolezni odkrite šele, ko je bolezen že napredovala. Pogosto pa lahko slišimo in beremo, kako pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni, saj je tako bolezen bolje zazdravljiva ali celo ozdravljiva in zdravljenje manj naporno,” še pojasnjuje Modiceva.

V društvu so se zato odločili za ozaveščanje s pomočjo brošur, plakatov, ki jih najdemo v številnih lekarnah in zdravstvenih domovih, ter oglasa, ki se predvaja v lekarnah. Te dni objavljajo tudi najrazličnejše prispevke v medijih.

Vir: rtvslo.si

Izkušnje z limfomom in levkemijo z vami delijio bolniki in strokovnjaki na forumu >>


Sledite nam