fbpx

Droge v slovenskih zaporih so in bodo

arhiv

Drogiranje, tetoviranje in spolno prenosljive bolezni so stalnica v skoraj vseh zaporih. S tem se lahko sprijaznimo, lahko pa obsojencem ponudimo sterilen pribor, pravijo v…

Drogiranje, tetoviranje in spolno prenosljive bolezni so stalnica v skoraj vseh zaporih. S tem se lahko sprijaznimo, lahko pa obsojencem ponudimo sterilen pribor, pravijo v društvu Stigma.

Z zmanjševanjem škode zaradi drog, tako v javnosti kot v zaporih, se ukvarja društvo Stigma. Ocenili so stanje tveganih vedenj v slovenskih zaporih. S finančno podporo iz tujine so v zaporih na Igu, Dobu in na Povšetovi izvedli pilotski projekt zamenjave sterilnega pribora za vbrizgavanje drog, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Vodja društva Borut Bah ocenjuje, da se z menjavo igel zmanjša število prenosljivih bolezni, kot sta hepatitis in HIV, po drugi strani pa se poraba droge ne poveča. Težava nastane le pri zakonodaji, ki takšnim projektom ni naklonjena, zato je slovenska pobuda le deloma uspela, je dejal Bah.

Za splošno javno zdravje

“Tvegana vedenja, kot so nezaščitena spolnost in posledične bolezni, drogiranje, pa tudi tetoviranje v zaporih, so prisotna tako pri nas kot v tujini,” pojasnjuje Bah. V državah, kot so Nemčija, Švica in Španija, so začeli te dejavnosti, izkušnje pa kažejo, da se je v nekaj letih stopnja okuženosti z virusom HIV med obsojenci zmanjšala. Uporabniki drog so del družbe, imajo stike z drugimi, družine, partnerje, zato projekt izboljšuje splošno javno zdravje, ocenjuje vodja društva.

Sam projekt poteka tako, da obsojenec zamenja pribor po sistemu 1:1 pri predstavniku društva ali iglomatu, zelo pomembno pa je, da se tudi uprava zapora zaveže, da ne bo izvajala poostrenega nadzora. “Tudi na društvu v Ljubljani je tako. Če bi pred prostori stalno stal kriminalist in izvajal preglede, se noben uporabnik drog ne bi odločil za sodelovanje,” pojasnjuje Bah. Obsojence informirajo o načinih zmanjševanja tveganj ter zagotavljajo socialnovarstvena svetovanja, na koga se lahko obsojenci obrnejo po izpustu iz zapora.

Vir: rtvslo.si

Imate težave z drogami, mogoče kdo okoli vas? Posvetujte se na froumu >>


Sledite nam