Svetovni dan limfoma – 15. september

anonimni uporabnik, 14. september 2010
Ostalo

S spletno stranjo in nagradno igro za boljšo ozaveščenost o limfomu. Limfom je rak limfatičnega sistema, razmeroma redka oblika raka, katerega pojavnost naglo narašča. Zato…

S spletno stranjo in nagradno igro za boljšo ozaveščenost o limfomu.

Limfom je rak limfatičnega sistema, razmeroma redka oblika raka, katerega pojavnost naglo narašča. Zato je že nekaj let 15. september Svetovni dan limfoma – dan, ki je še posebej namenjen ozaveščanju o tej bolezni. Po svetu in tudi v Sloveniji potekajo številne akcije ozaveščanja. V sodelovanju farmacevtske družbe Roche, Zavoda Med.Over.Net, Slovenskega združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L ter Društva bolnikov z limfomom smo letos prenovili spletno stran www.limfom.over.net, ki obiskovalce seznani z glavnimi značilnostmi te bolezni. Na spletnih straneh je še posebej zanimiva skrita križanka, ki skriva znake in simptome bolezni. Med tistimi, ki bodo našli zahtevano število simptomov in znakov limfoma do konca meseca septembra, pa bodo partnerji projekta razdelili tudi 20 praktičnih in simpatičnih nagrad, povezanih z zdravim načinom življenja.

Akcija Poišči simptom! opozarja na svetovni dan limfoma, ki ga vsako leto obeležujemo 15. septembra. Kot vsako leto je dan namenjen ozaveščanju in seznanjanju širše javnosti o bolezni. Spletna stran limfom.over.net ponuja nekaj osnovnih informacij o bolezni, povezave na forum o tej bolezni, povezavo na novo spletno stran www.onkologija.si, ki ponuja obsežne informacije o najbolj pogostih rakih, povezave na slovenska društva bolnikov, mednarodne organizacije ter druge relevantne naslove.  Akcija ozaveščanja in spletna stran je nastala v sodelovanju med farmacevtsko družbo Roche, Zavodom Med.Over.Net ter društvoma Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L ter Društvom bolnikov z limfomom.

V času med 10. in 30 septembrom bo v okviru spletne strani limfom.over.net potekala tudi posebna nagradna igra, kjer bodo lahko posamezniki v skriti križanki poiskali določeno število simptomov in znakov limfoma in tako postali kandidati za praktično nagrado.

O limfomu

Limfom ali maligni limfom je rak limfatičnega sistema. Gre za razmeroma redko obliko raka, katerega pojavnost naglo narašča. Obstajajo številni podtipi limfomov, v grobem pa jih delimo na Hodgkinov in ne-Hodgkinov limfom.

Najbolj pogosti simptomi in znaki limfoma so splošni in podobni prehladnim obolenjem, zato jih pogosto prezremo.

Najpogostejši znak limfoma so neboleče povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah, lahko pa so simptomi bolezni zelo splošni (nočno potenje, nepojasnjena vročina, izguba telesne teže in utrujenost, kašelj in zasoplost, dolgotrajno srbenje po celem telesu) in jih ljudje pogosto zamenjujejo za manj resna obolenja. Če limfoma ne zdravimo, so lahko nekatere vrste smrtne v nekaj mesecih, določene tipe limfoma pa lahko s pravilnim zdravljenjem popolnoma ozdravimo. Na svetu živi več kot milijon bolnikov z limfomom; vsako leto limfom odkrijejo pri približno 350.000 bolnikih. V Sloveniji diagnozo limfom letno postavijo približno 300 ljudem.

Po podatkih raziskave, ki jo je izvedla Lymphoma Coalition leta 2008 je veliko ljudi že slišalo za limfom, kar 52 odstotkov pa pri tem ni vedelo za kakšno bolezen gre. Dve tretjini (67%) anketirancev ni vedelo, da gre za obliko raka in da je to ena najhitreje naraščajočih oblik raka.   

Zdravljenje limfomov poteka na več načinov: s kemoterapijo, obsevanjem, presaditvijo kostnega mozga ali perifernih matičnih celic ter biološkimi zdravili. Za boljši učinek zdravljenja običajno posamezne pristope med seboj kombinirano, lahko pa jih uporabljamo tudi kot samostojna zdravljenja. Zdravnik pri izboru zdravljenja upošteva številne dejavnike, kot so stadij limfoma, hitrost rasti tumorja, splošno stanje bolnika in drugo.

O svetovnem dnevu limfoma

Svetovni dan limfoma je bil prvič obeležen leta 2004 in je nastal na  pobudo mednarodne koalicije Lymphoma Coalition, ki povezuje 38 združenj bolnikov s celega sveta.

http://limfom.over.net/

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,439
23.04.2024 ob 21:59
296,848
24.04.2024 ob 01:58
112,980
23.04.2024 ob 12:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close