fbpx

10. september – svetovni dan preprečevanja samomora

arhiv

Danes, 10. septembra, obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V svetu vsako leto zaradi samomora umre milijon ljudi, kar pomeni, da si povprečno vsakih 40 sekund…

Danes, 10. septembra, obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V svetu vsako leto zaradi samomora umre milijon ljudi, kar pomeni, da si povprečno vsakih 40 sekund nekdo vzame življenje.

Ljubljana – Slovenija se po umrljivosti zaradi samomora uvršča na četrto mesto med članicami EU. Lani si je pri nas življenje vzelo 448 oseb, navaja statistični urad.

Slovenija se glede na mednarodno primerljive podatke o umrljivosti zaradi samomorov že več desetletij uvršča med deset najbolj ogroženih evropskih držav. Kljub temu pa je spodbuden podatek, da umrljivost zaradi samomora pri nas v zadnjem desetletju nekoliko upada.

Število samomorov se v Sloveniji s starostjo povečuje, samomori so pogostejši pri moških kot pri ženskah. S starostjo se pojavlja tudi vse več dejavnikov tveganja za samomorilno vedenje, navaja Statistični urad RS. Obenem pa pri nas narašča število samomorov med mladimi, najpogosteje se zgodi v starosti od 14 do 19. let. Med mladimi v tej starostni skupini se letno zgodi do 20 samomorov, kar nas še vedno uvršča nad evropsko povprečje.

V zadnjih 45 letih se je število smrti zaradi samomorov v svetu povečalo za 60 odstotkov. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da se bo do leta 2020 povečalo za polovico.

Vir: delo.si

O pomenu duševnega zdravja, duševnih stiskah ter možnih izhodih se posvetujte na forumu >>


Sledite nam