fbpx

Podoba samomora v javnosti

arhiv

Društvo OZARA Slovenija, Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Univerza na Primorskem danes popoldan ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora,…

Društvo OZARA Slovenija, Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Univerza na Primorskem danes popoldan ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, 10. septembru, v Cankarjevem domu v Ljubljani pripravljajo prvi takšen dogodek v Sloveniji,  »Podoba samomora v javnosti«. Poleg predavanj strokovnjakov in ogleda nenavadne gledališke predstave bodo predstavili tudi prvi slovenski priročnik s smernicami za odgovorno medijsko poročanje o samomoru.

Osrednja nacionalna prireditev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora “Podoba samomora v javnosti” se bo odvijala danes popoldan ob 17.h v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, posvečena pa je odgovornemu poročanju o tematiki samomora in vlogi, ki jo pri tem nosijo mediji, novinarji, oglaševalci, umetniki in drugi ustvarjalci javnega mnenja. Podoba samomora v javnosti kljub drugačnemu prepričanju na pojavnost namreč močno vpliva.

Zato bodo na posvetu predstavili prvi slovenski priročnik s smernicami za odgovorno medijsko poročanje o samomoru, ki je nastal po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije in Svetovne zveze za preprečevanje samomora v sodelovanju z novinarsko stroko. Predavateljica doc. dr. Saška Roškar z Inštituta za varovanja zdravja, ki je tudi Nacionalna predstavnica pri Svetovni zvezi za preprečevanje samomora, pravi: » Pregled raziskav, v katerih so se ukvarjali z vplivom medijskega poročanja na posnemanje samomorilnega vedenja, je pripeljal do zaključka, da neustrezno medijsko poročanje o samomorih lahko vodi k posnemanju samomorilnega vedenja. Učinek posnemanja je večji, če se v naslovu prispevka pojavljajo besede samomor, če je objavljena fotografija umrle osebe, če so podrobno opisane metode samomora ali lokacija…Po drugi strani pa lahko ustrezno medijsko poročanje deluje preventivno in ljudi celo vzpodbudi k iskanju pomoči.» Predavala bo tudi Ranka Ivelja, novinarka in predsednica Novinarskega častnega razsodišča. Poleg tega bodo o različnih podobah samomora v javnosti spregovorili še drugi predavatelji. Pisatelj Žiga Valetič, avtor knjige Tunel, bo predaval o samomoru in kulturi, predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, Nuša Konec Juričič, bo spregovorila o načinih, kako na pojav samomora vpliva internet in kako pomembno je, da bdimo nad nesprejemljivimi ali celo kaznivimi vsebinami,  ki so tudi sestavni del spleta.

Ob koncu kratkih strokovnih predavanj bodo udeležencem ponudili tudi ogled gledališke uspešnice, predstave Tunel, trgovina s samomorilskimi pripomočki, v režiji Sergeja Dolenca, v izvedbi gledališke skupine Kulturnega društva Pameče – Troblje. Predstava je narejena po knjigi Žige Valetiča, Tunel, na različnih gledaliških tekmovanjih amaterskih skupin pa je požela veliko pohval in tudi nagrad.

Več informacij preberite na spletni strani >>


Sledite nam