fbpx

Okužba s HPV, rak materničnega vratu in cepljenje proti HPV

arhiv

1. Kaj je HPV? Humani virusi papiloma (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji, kot tudi drugje po…

1. Kaj je HPV?

Humani virusi papiloma (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji, kot tudi drugje po svetu. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. Obstaja več kot 100 različnih genotipov HPV. Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.

2. Kako pogoste so okužbe s HPV?

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Vsaj 50% ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.

3. Kakšni so znaki okužbe s HPV?

Ljudje, ki so okuženi s HPV, v večini primerov sploh ne vedo, da so okuženi. HPV najdemo v koži ali sluznicah in običajno ne povzročajo nobenih težav. Pri večini žensk (90%) okužba po 8 do 12 mesecih spontano mine, pri nekaterih ženskah (10%) pa se lahko razvije perzistentna (trajna) okužba s HPV. Pri teh je tveganje za razvoj hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu večje.

4. Ali se okužba s HPV lahko zdravi?

Za okužbo s HPV ni zdravila. Lahko pa se zdravijo bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe, kot npr. predrakave spremembe materničnega vratu in rak materničnega vratu ter genitalne bradavice.

5. Kakšna je povezava med okužbo s HPV in rakom materničnega vratu?

Približno 45 genotipov HPV lahko povzroča manjše spremembe celic materničnega vratu, ki so navadno brez posledic. Približno 15 genotipov HPV, ki veljajo za visokorizične, pa lahko povzročijo take spremembe celic materničnega vratu, ki v redkih primerih pripeljejo tudi do vznika raka materničnega vratu.

6. Kako pogost je rak materničnega vratu?

Rak materničnega vratu je še vedno, kljub nekaterim učinkovitim ukrepom, javno zdravstveni problem tudi v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Registra raka na Onkološkem inštitutu je v letu 2004 za rakom materničnega vratu na novo zbolelo 195 žensk, 48 pa jih je zaradi tega obolenja umrlo. Najpogosteje obolevajo ženske stare od 35 do 45 let. Obolevnost je v Sloveniji dokaj visoka, v letu 2004 je znašala 19,1 obolelih letno na 100.000 žensk, medtem ko je v nekaterih evropskih državah znatno nižja (pod 10 obolelih letno na 100.000 žensk). Vendar pa je zaradi uspešnega odkrivanja najbolj zgodnjih oblik raka materničnega vratu, smrtnost zaradi tega raka v Sloveniji pod evropskim povprečjem.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja

Premišljujete o možnosti cepljenja, vendar imate še nekaj vprašanj? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam