fbpx

Znanstveniki razbijajo mit

arhiv

Posamezniki se lahko borijo proti debelosti, četudi je ta zapisana v njihovih genih Cambridge – Znanstveniki so ugotovili, da bi lahko ljudje z redno vadbo…

Posamezniki se lahko borijo proti debelosti, četudi je ta zapisana v njihovih genih

Cambridge – Znanstveniki so ugotovili, da bi lahko ljudje z redno vadbo izgubili 40 odstotkov odvečne teže, ki je posledica „gena za debelost“.

Čeprav imajo nekateri ljudje več možnosti za prekomerno težo ali celo debelost, so znanstveniki v medicinskem raziskovalnem centru v Cambridgeu odkrili, da lahko z aktivnim življenjskim slogom ti ljudje vrsto let kljubujejo svojim genom.

Znanstveniki so svoje zaključke naredili po analizi genskega zapisa več kot 20 tisoč moških in žensk, starih od 39 do 79 let. V zapisu so bili pozorni na prisotnost dvanajstih genskih značilnosti, znane po tem, da povečujejo možnost debelosti. Tako so po točkah izračunali gensko nagnjenost k debelosti za vsako osebo.

Sodelujoči so morali nato izpolniti vprašalnike o njihovih fizičnih aktivnostih pri delu in v prostem času. Zaključili so: „Odkritja so v nasprotju s priljubljenim mitom, da se debelosti ni mogoče izogniti, če se pojavlja v družini, in bi lahko vodila k novim vrstam terapij za boj proti debelosti.“

Vir: dnevnik.si

Se soočate s prenizko ali prekomerno težo? Posvetujte se na forumu >>


Sledite nam