fbpx

West Nile virus

arhiv

V prihajajočih dneh odhaja veliko celjskih maturantov na zaključni izlet v Grčijo. Iz te države poročajo o pojavu okužb z West Nile virusom pri  21-tih…

V prihajajočih dneh odhaja veliko celjskih maturantov na zaključni izlet v Grčijo. Iz te države poročajo o pojavu okužb z West Nile virusom pri  21-tih ljudeh v pokrajini Centralna Makedonija in na severu v prefekturah Thessaloniki, Kilkis, Imathia, Pella, Serres, Pieria. V najbolj obiskanih turističnih destinacijah, vključno z grškimi otoki, do sedaj bolezni še niso ugotovili. V nadaljevanju na kratko povzemamo osnovne značilnosti okužbe. West Nile virus (WNV) je nalezljiva bolezen, ki jo najpogosteje prenašajo okuženi komarji. Izjemno redko se okužba lahko prenese s transfuzijo okužene krvi in ob transplantaciji.  Okužba  se ne prenaša preko dotikov.

Največkrat okužene osebe nimajo nobenih zdravstvenih težav. Pri petini okuženi se pojavijo neznačilni bolezenski znaki (povišana telesna temperatura, glavobol, slabost, povečane bezgavke, izpuščaj …). Težave običajno trajajo nekaj dni, lahko pa tudi nekaj tednov.

Pri enem od 150 okuženih pa WNV lahko povzroči meningitis in/ali encefalitis (vnetje možganskih ovojnic in možganovine).

Doba inkubacije (čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov) v povprečju traja od 3 do 14 dni po piku okuženega komarja.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam