fbpx

Ko slušalke nadomestijo slušni aparati

arhiv

Eden od petih ameriških najstnikov ima okvaro sluha, kaže nova študija, ki krivdo vali na preglasno glasbo iz različnih virov, kot so mp3, ipod itn….

Eden od petih ameriških najstnikov ima okvaro sluha, kaže nova študija, ki krivdo vali na preglasno glasbo iz različnih virov, kot so mp3, ipod itn. Mladi danes tudi poslušajo dvakrat več glasbe kot generacije pred njimi.

New York – Težava je vse bolj izrazita v zadnjih nekaj letih, zato strokovnjaki opozarjajo mlade in njihove starše, naj znižajo glasnost na digitalnih napravah. V nasprotnem primeru se bodo pojavile težave v šoli in potreba po slušnih aparatih kasneje v življenju, pravi avtor študije dr. Gary Curhan iz bolnišnice Brigham and Women’s v Bostonu.

Strokovnjaki so analizirali podatke o mladih, starih med 12 in 19 leti v ZDA. V primerjavi s podatki iz leta 1988 in 1994 so ugotovili, da se je okvara sluha povečala za 15 do 19,5 odstotkov, kar v primeru ZDA pomeni, da ima 6,5 milijonov najstnikov vsaj slabšo okvaro sluha. ‘Slaba’ okvara pomeni, da mladi ne slišijo zvoka v razponu od 16 do 24 decibelov, torej zvoke šepeta ali šelestenja litja, pa tudi kapljanja vode.

Vir: delo.si

Potrebe otrok in staršev. Preberite izkušnje ostalih staršev ali zaupajte svoje na forumu >>


Sledite nam