fbpx

Vitamin D ščiti tudi pred rakom

arhiv

London – Čeprav so prejšnje študije omenjeni vitamin povezovale predvsem z avtoimunimi boleznimi, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis in diabetes vrste 1, pa tudi…

London – Čeprav so prejšnje študije omenjeni vitamin povezovale predvsem z avtoimunimi boleznimi, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis in diabetes vrste 1, pa tudi pri vrstah raka, vse doslej strokovnjaki niso znali razložiti, zakaj se pojavlja pri toliko različnih boleznih.

Po zadnji študiji sodeč pa vitamin D povezujejo neposredno z deli človeškega genoma, tega pa z geni, ki so povezani z avtoimunskimi boleznimi. Kot je dejal profesor George Ebers, klinični nevrolog iz bolnišnice Radcliffe v Oxfordu, presenetljivo veliko genov pri avtoimunosti in raku regulira prav vitamin D.

Vitamin D učinkuje na naš DNK skozi tako imenovane receptorje vitamina D, ki se navezuje na določene dele človeškega genoma. Ekipa britanskih in kanadskih strokovnjakov je določila te točke in prepoznala več kot 200 genov, na katere vitamin D neposredno vpliva.

Vir: delo.si

Prostor za izmenjavo izkušenj, mnenj in izpovedi oseb obolelim z rakom na >>


Sledite nam