fbpx

Hiperaktivnost: bolezen ali le nemir?

arhiv

Nova ameriška študija kaže na napačno postavljanje diagnoze v zvezi s hiperaktivnostjo. Če se otrok grdo obnaša, je nemaren in ne more biti pri miru,…

Nova ameriška študija kaže na napačno postavljanje diagnoze v zvezi s hiperaktivnostjo. Če se otrok grdo obnaša, je nemaren in ne more biti pri miru, je to morda zato, ker je star pet let in ne ker je bolan.

Michigan – Skoraj polovici milijona otrok v ZDA so napačno postavili diagnozo hiperaktivnosti enostavno zato, ker gre za najmlajšo in večinoma nezrelo populacijo, ki obiskuje vrtec, kažejo izsledki študije Michigan State University.

Takšnim otrokom pogosteje kot njihovim starejšim vrstnikom pripisujejo stimulanse za spremembo obnašanja, kot je ritalin. Tako neprimerno zdravljenje je posebej zaskrbljujoče zaradi neznanih učinkov dolgoročnega jemanja stimulansa na otrokovo zdravje, pravi Todd Elder, vodja študije. Letno se tako zapravi okoli 320 do 500 milijonov dolarjev za nepotrebna zdravila.

Motnja hiperaktivnosti (ADHD) je najpogostejša pri mlajših; 4.5 milijonov je diagnoz pri otrocih, mlajših od 18 let. Za to motnjo ni nevroloških kazalnikov, strokovnjaki pa si niso enotni glede pogostosti pojava – ali je pretirano ali premalo diagnosticiran.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam