fbpx

Zaposleni se drogirajo zaradi pritiskov delodajalcev

arhiv

Kokain, amfetamine in marihuano jemljejo med delovnim časom tudi vozniki kamionov, mornarji, natakarji, računalnikarji in zdravniki Po raziskavi francoske vlade vsak deseti zaposleni Francoz potrebuje…

Kokain, amfetamine in marihuano jemljejo med delovnim časom tudi vozniki kamionov, mornarji, natakarji, računalnikarji in zdravniki

Po raziskavi francoske vlade vsak deseti zaposleni Francoz potrebuje mamilo, da bi lahko opravljal svoje delo. Morda pri nas ni boljše.

Psihiater Michel Hautefeuille, ki dela s takšnimi zasvojenci, je za dnevnik Le Monde povedal: “Pri teh pacientih gre za doping, in ne za toksikomanijo. So tako kot športniki, le da pri njih Tour de  France traja vse leto.” Narkoman zaradi učinkov jemlje mamilo, ki je tako samo sebi namen. Pri dopingu pa je mamilo sredstvo za večjo učinkovitost. Tako se velikokrat zgodi, da ljudje, ki so postali narkomani na svojem delovnem mestu, nikoli ne jemljejo mamila zaradi neposrednega užitka. Večina jih preneha jemanje mamila, ko zapustijo svojo delovno mesto, zaradi katerega so ga začeli jemati. Nekateri pa iz zasvojenosti s kokainom zapadejo v zasvojenost s heroinom in postanejo pravi narkomani.

Kokain, amfetamine in marihuano jemljejo med delovnim časom tudi vozniki kamionov, mornarji, natakarji, računalničarji in zdravniško osebje. Psihiater Hautefeuille pa pravi, da so k njemu na terapijo prišli tudi uslužbenci francoske pošte, ki v zadnjih letih ponuja vse več storitev z vse manj zaposlenimi. Stranke morajo vse več čakati v vrstah pred okencem in se zato znašajo nad zaposlenimi. Zaposleni na pošti so izpostavljeni psihološkemu pritisku pravzaprav na dveh frontah, saj iz hrbta na njih pritiskajo tudi šefi, ki jim med drugim niti na stranišče ne pustijo vedno. Béatrice, ki sortira pošto, je za le Monde dejala: “Ko moj šef meni, da sem šla že prevečkrat na stranišče, gre za menoj, me čaka za vrati in si zapiše, koliko časa sem bila notri. Lani junija sem tako začela jemati zdravila za lajšanje občutka strahu.” Tudi njen mož, ki prav tako dela na Pošti, jemlje tovrstna zdravila.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam