fbpx

Kefir Krepko

Prehrana, Življenjski slog

Napitek stoletnikov s Kavkaza Začetki izdelave kefirja segajo daleč v zgodovino in prav radicionalni postopek izdelave kefirja iz pravih kefirnih zrn velja po…

 Napitek stoletnikov s Kavkaza

Začetki izdelave kefirja segajo daleč v zgodovino in prav radicionalni postopek izdelave kefirja iz pravih kefirnih zrn velja po znanstvenih raziskavah za izredno zdravilnega. Pravzaprav bi morali reči, da se pravi tradicionalni kefir ne izdeluje, temveč nastaja, ko kefirna zrna živijo v mleku in vanj sproščajo svoje mikroorganizme. Nastaja torej brez kakršnihkoli drugih dodatkov. V Sloveniji izdelujemo kefir iz kravjega mleka in znano je, da je Mlekarna Krepko iz Laz pri Logatcu edina specializirana za proizvodnjo kefirja po tradicionalnem postopku iz kefirnih zrn. Kakovost tradicionalnega slovenskega kefirja Krepko je letos maja v Bruslju potrdil tudi Mednarodni inštitut za kakovost okusov iTQi s podelitvijo prestižne naqrade.Okus leta 2009′:

Od vseh fermentiranih mlečnokislinskih napitkov je v tradicionalnem kefirju najbolj pestra paleta mlečnokislinskih,človeku koristnih mikroorgranizmov. V njem je nekaj deset različnih vrst bakterij in kvasovk, ki žive v medsebojnem sožitju in proizvajajo številne encime, antioksidante, vitamine, antitumorne substance, vrsto protiteles, biološke stimulanse in druge metabolite, ter tako spreminjajo mleko v bistveno boljšo hrano, kot je mleko samo.

Tradicionalni kefir ima veliko zdravilnih učinkov, najbolj znani med njimi so vsekakor naslednji: razstrupljanje organizma, izboljšana prebava, zvišanje imunske sposobnosti organizma, antimikrobni učinki in preprečevanje okužb, izboljšan odziv organizma na zdravila ter olajšan vnos kalcija. 

Strokovnjaki pripisujejo vse opisane zdravilne učinke le tradicionalnemu kefirju, ki je izdelan iz pravih kefirnih zrn. Zaradi vseh lastnosti, ki jih ima tradicionalni kefir, ga nutricionisti uvrščajo med varovalna živila, kamor sodijo tudi sadje, zelenjava, žitarice in ribe.

Tradicionalni kefir lahko uživajo vsi, tako otroci kot odrasli ter starostniki. Predšolska in šolska leta so čas, ko organizem potrebuje največ energije.

Poleg beljakovin in ogljikovih hidratov predvsem maščoba daje otroškemu telesu največ energije, ki jo v teh letih potrebuje. Ker so vse te sestavine mleka v  tradicionalnem kefirju že delno razgrajene, jih telo hitreje prebavi in vsrka v kri. S kefirjem dobijo otroci vse potrebne maščobne kisline in aminokisline, ki jih telo ne more sintetizirati. Za pravilen razvoj otrok so izredno pomembni tudi vitamini in minerali. Za otroke in mladostnike sta primerna sadni in navadni tradicionalni kefir Krepko s 3,5 odstotka mlečne maščobe.

 

MLEKARNA KREPKO       
Kele&Kele, d.o.o.   
Laze 22a,    
SI – 1370 Logatec

T: 01 759 01 60
F: 01 759 01 65
M: 051 337 869
E: [email protected]
I: www.krepko.si

Zaradi številnih zdravilnih učinkov pravi ljubitelji in poznavalci tradicionalnega kefirja radi porečejo, da je tako pripravljen kefir zdravilo, čeprav bi mu tak naziv težko pripisali in vendar ga je vsekakor smiselno uvrstiti v vsakodnevno prehrano in z njim ohranjati zdravje.

Vir: Mlekarna Krepko, Logatec


Sledite nam